Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Wielkanoc

DS__TOP_Wielkanoc 2024_1300x508 kategoria_MORAN_2

WIELKANOC to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy kuchni polskiej. Kto z nas nie zjadłby tradycyjnego żurku lub zupy chrzanowej? Jakie jeszcze szykujemy potrawy na Wielkanoc? Na pewno jajka faszerowane, białą kiełbasę – obowiązkowo z chrzanem lub ćwikłą. Co jeszcze? Wielkanoc to czas obfitości i koniec postu, więc przygotowujemy pieczyste – schab, szynkę, pieczeń. Zwieńczeniem świątecznej uczty są słodkości. Ciasta na Wielkanoc to baba drożdżowa, mazurek, sernik. Sprawdź najlepsze przepisy na potrawy wielkanocne.

Przepisy na potrawy wielkanocne

Porady kulinarne na Wielkanoc

Zrób zakupy w sklepie Prymat!

Michel Moran poleca produkty

ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY

Przepisy z kategorii Wielkanoc: 821
Sortuj:

Potrawy wielkanocne – smaczna tradycja czy … szczypta nowoczesności? 

Wielkanoc to szczególne święta, które zasługują na wyjątkową oprawę kulinarną. Gama potraw tradycyjnych jaka może się tu pojawić jest naprawdę spora. Należy zacząć od zup – barszcz, żur wielkanocny lub zupa chrzanowa to obowiązkowy punkt w menu wielkanocnym. Zaraz po zupach – honorowe miejsce zajmują potrawy z jaj. Tutaj królują różnego rodzaje pasty oraz sałatki. A nasza kulinarna wyobraźnia może pracować na najwyższych obrotach, tworząc udane kompozycje smakowe. Podobnie sprawa wygląda z ciastami wielkanocnymi. Tradycyjną babę warto przygotować na bazie rodzinnego przepisu. Jeśli chcecie, aby zachwycała nie tylko smakiem, ale też prezentowała się piękne na świątecznym stole, warto poszukać inspiracji jak ją udekorować. Pomysłów znajdziecie całą masę, a babka wielkanocna będzie także cieszyła oko. Wybór świątecznych ciast jest spory. Z pewności wielu z Was pokusi się o przygotowanie kolorowego i słodkiego mazurka. Nic dziwnego! To jedno z lepszych ciast, które daje morze możliwości, jeśli chodzi o wybór masy czy jego udekorowanie. 

Teraz pora na wielkanocne przekąski i dodatki. Pasztet wielkanocny z jajkiem czy klasyczna szynka peklowana i parzona to tylko 2 z wielu naszych propozycji, które znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. 

Potrawy na Wielkanoc - żurek, barszcz, zupa chrzanowa

Tutaj znajdziecie przepisy na żur, barszcz biały, zupę chrzanową oraz pasztety. Nie zabraknie także praktycznych wskazówek.  

Kuchnia wielkanocna to ukłon w stronę polskiego, tradycyjnego gotowania. W tym czasie przygotowujemy wiele typowych dla polskiej kuchni dań. Należą do nich żurek staropolski, barszcz biały czy zupa chrzanowa. Jak zrobić żurek wielkanocny? Często pada to pytanie. A w Doradcy Smaku znajdziesz na nie odpowiedź. Najpierw trzeba przygotować zakwas z mąki razowej, a potem zadbać o pozostałe składniki – wywar, swojską białą kiełbasę oraz jajka. Nie zapomnijcie o przyprawach – czosnku, pieprzu czarnym i majeranku. Na późne śniadanie wielkanocne podajemy zupę - żurek, barszcz biały lub zupę chrzanową. Dla wielbicieli bardziej wyrazistych i kwaśnych smaków polecam przepis na żurek z jajkiem, boczkiem i białą kiełbasą. Barszcz biały to zupa, której bazą jest zakwas przygotowany z mąki pszennej, dlatego zupa ma łagodniejszy smak. W niektórych regionach polski podaje się lekko ostrą, ale bardzo wielkanocną - zupę chrzanową.

Potrawy z jajek - symbol Wielkanocy

Jajka to symbol Wielkanocy. Dlatego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj. Dodajemy je do żurku i podajemy faszerowane lub w sałatkach. Najlepszy przepis wielkanocny na jajka faszerowane, to ten z pastą pieczarkową lub pastą z makreli lub łososia. Niektórzy przygotowują tradycyjny sos chrzanowy do jajek i w sposób podają tę potrawę. Na pewno pyszne będą jajka po szkocku lub niezwykle efektowne jajka marynowane w burakach. Potrawy z jajek to temat kulinarny o niewyczerpanych możliwościach. Na wielkanocny stół możesz przygotować - poza jajkami faszerowanymi - pastę jajeczną i zawinąć ją w tortille z dodatkiem awokado, zapiec jajka w chrupiących koszyczkach czy zrobić lekką sałatkę z sosem musztardowym lub sałatkę z tuńczykiem. Do tej sekcji wybraliśmy najchętniej wybierane i doceniana przez Was przepisy na jajka faszerowane, pieczone oraz wiosenne sałatki z dodatkiem jaj. Jeśli lubicie pasty jajeczne, to również znajdziecie tutaj propozycje dla siebie.  

Wędliny, pasztety, kiełbasy, pieczyste - tradycyjne wyroby na wielkanocnym stole

Na wielkanocnym stole królują domowe wędliny, pasztety, biała kiełbasa robiona na wiele sposobów, pieczyste, czyli schab, kaczka z jabłkami, pieczenie, szynki. Przygotowując wielkanocne potrawy warto zrobić domową szynkę lub karkówkę. Tu znajdziesz poradę Jak peklować mięso? Skorzystaj z niej i zrób aromatyczne mięso na świąteczny stół. Jeśli lubisz białą kiełbasę podaj ją z koniecznie z wyrazistym chrzanem tartym, upieczoną z cebulą i jabłkiem. Tym daniem zachwycisz swoich gości. Bezapelacyjnie, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć pasztetu! Dlatego przygotowując listę potraw na święta, uwzględnij pasztet wielkanocny. Najpopularniejszy jest pasztet drobiowy, z dużą ilością aromatycznych przypraw - pieprzu czarnego, czosnku, gałki muszkatołowej i kminu rzymskiego. 

Ciasta na Wielkanoc - sprawdź przepisy

Zanim zabierzesz się za pieczenie tradycyjnej baby drożdżowej, wybierz sprawdzony przepis. Babka drożdżowa to kapryśny wypiek, który nie lubi pośpiechu i przeciągów :) Tradycyjnym ciastem wielkanocnym jest mazurek. To kruche ciasto ozdobione różnego rodzaju masami - czekoladową, kajmakową lub różaną. Często do wykończenia mazurka używa się orzechów, suszonych owoców lub wiórków kokosowych. Na pewno na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sernika - wybierz taki przepis na sernik - który spełni Twoje oczekiwania. Może to będzie sernik na kruchym spodzie, a może sernik typu snickers.

Ciasta na Wielkanoc: nie było łatwo wytypować Waszych faworytów. Znajdziecie tutaj przepisy na puszyste baby, kolorowe mazurki i inne, ciekawe propozycje jak np. Przepis na runo leśne. Ciekawe, które przepisy w tym roku okażą się Waszymi hitami. 

 

Wszystkim Użytkownikom serwisu Doradca Smaku życzymy spokojnych Świąt z najbliższymi przy suto zastawionym stole pysznościami!  

 

Skorzystajcie także z naszych porad i wskazówek, z którymi przygotowanie tradycyjnych dań i potraw na Wielkanoc stanie się jeszcze łatwiejsze.

1. Jak zrobić wiosenną sałatkę z rzodkiewką i kiełkami?

2. Jak zrobić marmurkowe jajka?

3. Co na śniadanie wielkanocne?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak