Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka tortowa
350 g -
cukier puder
50 g -
schłodzone masło
200 g -
kwaśna śmietana
2 łyżki -
szczpta soli
1 -
żółtko jajek
2 -
cynamon Prymat
1/2 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Krem
-
czekolada gorzka
125 g -
czekolada mleczna
125 g -
serek mascarpone
400 g -
masło
1 łyżka -
śmietana kremówka
50 ml
Dodatkowo
-
dżem wiśniowy
1 słoik -
POSYPKA
do dekoracji
Sposób przygotowania
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię i schować na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować cienko ciasto i przełożyć je do prostokątnej formy (spód formy wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto ponownie stawić do lodówki, tym razem na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, piec przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Zimne ciasto można wyjąć z formy.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z dodatkiem masła i śmietanki. Gdy czekolada lekko przestygnie połączyć ją z mascarpone i zmiksować na gładki krem. Dżem wiśniowy rozsmarować na wystudzonym spodzie ciasta. Następnie wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i schować na kilka minut do lodówki. Na jeszcze miękkim kremie poukładać dekoracje. Włożyć do lodówki do stężenia kremu.
Komentarze (17)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (7)