Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Mazurek czekoladowy

5.0
(113)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jakie ciasta planujecie upiec na tegoroczną Wielkanoc? Jeśli jeszcze nie macie pomysłu proponuję Wam ten sprawdzony przepis na mazurek czekoladowy. 

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 350 gramów
cukier puder 50 gramów
schłodzone masło 200 gramów
kwaśna śmietana 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
żółtko jajek 2 sztuki
Cynamon mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Krem:

czekolada gorzka 125 gramów
czekolada mleczna 125 gramów
serek mascarpone 400 gramów
masło 1 łyżka
śmietana kremówka 50 mililitrów

Dodatkowo:

dżem wiśniowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Mazurek czekoladowy

Wielkanocny mazurek czekoladowy to słodki, kruchy i kremowy deser, który zachwyci smakiem wszystkich domowników zgromadzonych przy świątecznym, wielkanocnym stole.

Łasuchom szczególnie przypadnie do gustu przepyszny krem z dwóch rodzajów czekolady oraz serka mascarpone, którym zostanie oblane ciasto. Palce lizać! 

Z tego przepisu na czekoladowego mazurka dowiemy się:

  • jak zrobić ciasto do mazurka?
  • jak długo przechowywać ciasto w lodówce?
  • ile czasu piec mazurka?
  • jak zrobić polewę czekoladową do mazurka?

Przygotowanie ciasta mazurka:

Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię i schować na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować cienko ciasto i przełożyć je do prostokątnej formy o wymiarach 23x35 cm (spód formy wyłożyć papierem do pieczenia).

Ciasto ponownie wstawić do lodówki, tym razem na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, piec przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Zimne ciasto można wyjąć z formy.

Przygotowanie kremu czekoladowego:

W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z dodatkiem masła i śmietanki. Gdy czekolada lekko przestygnie połączyć ją z mascarpone i zmiksować na gładki krem.

Dżem wiśniowy rozsmarować na wystudzonym spodzie ciasta. Następnie wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i schować na kilka minut do lodówki. Na jeszcze miękkim kremie poukładać dekoracje. Włożyć do lodówki do stężenia kremu.

Jeśli smakował Ci czekoladowy mazurek i masz ochotę na więcej koniecznie sprawdź zestawienie najlepszych wielkanocnych ciast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaulinaPP 17.04.2019 11:59
Na jaka wielkosc blachy jest ten mazurek?
Bożena Matuszczyk 01.04.2018 23:08
Super mazurek ależ musiał smakować. Moje smaki - PYCHOTKA.
KORAL 12.04.2017 20:36
Super mazurek:)
IZABELA29 12.04.2017 16:15
uwielbiam :)
cukiereczek 09.04.2017 19:55
taka słodycz, oj Boskie
Pola_kuchniaupoli 08.04.2017 08:45
pychotka :)
2milutka 03.04.2017 14:52
Bombowy :)
Maryinnarnia 29.03.2017 20:45
Będzie mój ulubiony !
Edita 27.03.2017 13:16
ale pysznie wyglada
Wiktoria29 22.03.2017 09:54
zjadłabym, mmmmm.....
Goya 21.03.2017 22:21
wygląda rewelacyjnie
Ada-Gaba 11.03.2017 13:24
bardzo apetyczny
Edith85 11.03.2017 11:20
Super wygląda
Justi2401 11.03.2017 09:22
Przepiękny i kuszący :)
Iwusia 10.03.2017 22:25
spałaszowałabym go już teraz :)
Barbara13 10.03.2017 17:35
Aż ślinotoku dostałm na jego widok
Aleksandra/Olcia 10.03.2017 16:24
wygląda wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak