Wielkanoc: Mazurek czekoladowy

Wielkanoc: Mazurek czekoladowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jakie ciasta planujecie upiec na tegoroczną Wielkanoc? Jeśli jeszcze nie macie pomysłu proponuję Wam ten przepis na mazurek czekoladowy. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    350 gramów
  • cukier puder

    50 gramów
  • schłodzone masło

    200 gramów
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • Cynamon mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,5 łyżeczki

Krem:

  • czekolada gorzka

    125 gramów
  • czekolada mleczna

    125 gramów
  • serek mascarpone

    400 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana kremówka

    50 mililitrów

Dodatkowo:

  • dżem wiśniowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Mazurek czekoladowy

Przygotowanie ciasta:
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię i schować na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować cienko ciasto i przełożyć je do prostokątnej formy o wymiarach 23x35 cm (spód formy wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto ponownie stawić do lodówki, tym razem na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, piec przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Zimne ciasto można wyjąć z formy.

Przygotowanie kremu czekoladowego:
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z dodatkiem masła i śmietanki. Gdy czekolada lekko przestygnie połączyć ją z mascarpone i zmiksować na gładki krem. Dżem wiśniowy rozsmarować na wystudzonym spodzie ciasta. Następnie wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i schować na kilka minut do lodówki. Na jeszcze miękkim kremie poukładać dekoracje. Włożyć do lodówki do stężenia kremu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

PaulinaPP 17.04.2019 11:59
Na jaka wielkosc blachy jest ten mazurek?
Bożena Matuszczyk 01.04.2018 23:08
Super mazurek ależ musiał smakować. Moje smaki - PYCHOTKA.
KORAL 12.04.2017 20:36
Super mazurek:)
IZABELA29 12.04.2017 16:15
uwielbiam :)
cukiereczek 09.04.2017 19:55
taka słodycz, oj Boskie
Pola_kuchniaupoli 08.04.2017 08:45
pychotka :)
2milutka 03.04.2017 14:52
Bombowy :)
Maryinnarnia 29.03.2017 20:45
Będzie mój ulubiony ! <3
Edita 27.03.2017 13:16
ale pysznie wyglada
Wiktoria29 22.03.2017 09:54
zjadłabym, mmmmm.....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat