Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami
Przepis na żurek wielkanocny z kiełbasą i jajkami na zakwasie z mąki razowej. Żeby mieć swój zakwas na żurek musicie nastawić go ok. 4 dni wcześniej. Ten żurek wielkanocny gotowany jest na bulionie z boczkiem i kiełbasą oraz grzybami, dzięki temu zupa ma apetyczny aromat. Żurek doprawiamy chrzanem, majerankiem i pieprzem czarnym.
Przepis na zakwas:
Do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków rozgniecionego czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
Przepis na żurek:
W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, zrumienioną cebulą, umytymi i namoczonymi suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.