Wielkanoc: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    500 ml
  • rosół warzywny

    1 l
  • boczek wędzony

    200 g
  • kiełbasa biała

    200 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • grzyby suszone

    kilka szt.
  • chrzan tarty

    100 g
  • śmietana 36%

    500 ml
  • jajka przepiórcze

    8 szt.
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • majeranek

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • liść lubczyku

  • liść lubczyku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zakwas: do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków rozgniecionego czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, zrumienioną cebulą, umytymi i namoczonymi suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 25.03.2015 17:36
taki żurek właśnie lubię :)
Klausia 23.04.2014 22:02
taki żurek to bym zjadła :)
Adamorek 16.04.2014 21:40
dobry żurek
IwonaDD 14.04.2014 19:25
pyszny świąteczny żurek
norweska20 14.04.2014 11:55
pycha..bardzo apetycznie podany
pajbek 14.04.2014 10:27
Super, wypróbuję :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat