Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Wielkanoc: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Żurek wielkanocny podawany z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo to jedna z najczęściej serwowanych potraw na Wielkanoc. Polecamy!

Składniki:

zakwas
500 mililitrów
rosół warzywny
1 litr
boczek wędzony
200 gramów
kiełbasa biała
200 gramów
czosnek
2 ząbki
cebula
1 sztuka
grzyby suszone
kilka sztuk
chrzan tarty
100 gramów
Sklep Prymat
śmietana 36%
500 mililitrów
jajka przepiórcze
8 sztuk
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Przepis na żurek wielkanocny z kiełbasą i jajkami na zakwasie z mąki razowej. Żeby mieć swój zakwas na żurek musicie nastawić go ok. 4 dni wcześniej. Ten żurek wielkanocny gotowany jest na bulionie z boczkiem i kiełbasą oraz grzybami, dzięki temu zupa ma apetyczny aromat. Żurek doprawiamy chrzanem, majerankiem i pieprzem czarnym.

Przepis na zakwas: 

Do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków rozgniecionego czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.

Przepis na żurek:

W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, zrumienioną cebulą, umytymi i namoczonymi suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.

Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.

Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa świąteczna. Niektórzy przygotowują jednak barszcz biały lub zupę chrzanową. Mamy przepisy na inne polskie potrawy na Wielkanoc: 

Barszcz biały

Zupa chrzanowa

Pasztet drobiowy

Jajka w sosie chrzanowym

Babka bez jajek

Mazurek z mlekiem w proszku

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 25.03.2015 17:36
taki żurek właśnie lubię :)
Klausia 23.04.2014 22:02
taki żurek to bym zjadła :)
Adamorek 16.04.2014 21:40
dobry żurek
IwonaDD 14.04.2014 19:25
pyszny świąteczny żurek
norweska20 14.04.2014 11:55
pycha..bardzo apetycznie podany
pajbek 14.04.2014 10:27
Super, wypróbuję :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak