Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
zakwas
500 ml -
rosół warzywny
1 l -
boczek wędzony
200 g -
kiełbasa biała
200 g -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 szt. -
grzyby suszone
kilka szt. -
chrzan tarty
100 g -
śmietana 36%
500 ml -
jajka przepiórcze
8 szt. -
sól
-
pieprz czarny mielony
-
majeranek
-
ziele angielskie
-
liść laurowy
-
liść lubczyku
-
liść lubczyku
Sposób przygotowania
W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, zrumienioną cebulą, umytymi i namoczonymi suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się