Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Żurek wielkanocny podawany z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo to jedna z najczęściej serwowanych potraw na Wielkanoc. Polecamy!

Składniki:

zakwas 500 mililitrów
rosół warzywny 1 litr
boczek wędzony 200 gramów
kiełbasa biała 200 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
grzyby suszone kilka sztuk
chrzan tarty 100 gramów
śmietana 36% 500 mililitrów
jajka przepiórcze 8 sztuk
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Przepis na żurek wielkanocny z kiełbasą i jajkami na zakwasie z mąki razowej. Żeby mieć swój zakwas na żurek musicie nastawić go ok. 4 dni wcześniej. Ten żurek wielkanocny gotowany jest na bulionie z boczkiem i kiełbasą oraz grzybami, dzięki temu zupa ma apetyczny aromat. Żurek doprawiamy chrzanem, majerankiem i pieprzem czarnym.

Przepis na zakwas: 

Do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków rozgniecionego czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.

Przepis na żurek:

W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, zrumienioną cebulą, umytymi i namoczonymi suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.

Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.

Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa świąteczna. Niektórzy przygotowują jednak barszcz biały lub zupę chrzanową. Mamy przepisy na inne polskie potrawy na Wielkanoc: 

Barszcz biały

Zupa chrzanowa

Pasztet drobiowy

Jajka w sosie chrzanowym

Babka bez jajek

Mazurek z mlekiem w proszku

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 25.03.2015 17:36
taki żurek właśnie lubię :)
Klausia 23.04.2014 22:02
taki żurek to bym zjadła :)
Adamorek 16.04.2014 21:40
dobry żurek
IwonaDD 14.04.2014 19:25
pyszny świąteczny żurek
norweska20 14.04.2014 11:55
pycha..bardzo apetycznie podany
pajbek 14.04.2014 10:27
Super, wypróbuję :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak