Wielkanoc: Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami

Wielkanoc: Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami to przepis, który możecie uwzględnić w wielkanocnym menu. Będzie kolorowo, pysznie i wiosennie. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • miks sałat

    200 gramów
  • szparagi zielone

    200 gramów
  • jajka przepiórcze

    12 sztuk
  • rzodkiewka

    8-10 sztuk
  • marchew

    2 sztuki
  • kiełki

    50 gramów
  • masło

    2 łyżki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Sos:

  • Musztarda francuska Prymat

    4 łyżeczki
  • sok z cytryny

    z 0,5 sztuki
  • oliwa

    4 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami

Jajka przepiórcze to świetny produkt, który warto dodać do listy zakupów na święta. Będą nie tylko składnikiem, ale też atrakcyjną dekoracją każdej przystawki czy sałatki na Wielkanoc.

Przygotowanie sosu:
W miseczce połączyć musztardę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i wymieszać.

Przygotowanie sałatki:
Marchewki obrać i przy użyciu mandoliny pokroić w cienkie plasterki. Zblanszować we wrzącej osolonej wodzie ok. 2 minut, po czym schłodzić w zimnej wodzie i odsączyć.

Jajka przepiórcze ugotować na twardo (ok. 1 minuty). Obrać i pokroić na pół.

Szparagi umyć i odłamać końcówki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć ok. 7-8 minut szparagi. Na koniec posypać je solą i pieprzem. Jeśli mamy szparagi konserwowe to odsączyć je z zalewy, osuszyć.

Roszponkę wymieszać z kiełkami i skropić połową przygotowanego sosu. Dodać szparagi, marchewkę i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Na koniec dodać połówki przepiórczych jaj i polać pozostałym sosem.

Sałatka na Wielkanoc z dodatkiem zielonych szparagów to długo oczekiwany powiew wiosny, a co za tym idzie świeżych, sezonowych produktów. Więcej przepisów na wyjątkowe sałatki znajdziecie TUTAJ.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Edita 11.03.2017 17:50
fajna sałatka
jan_mag 10.03.2017 14:30
Pysznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat