Wielkanoc: Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki;

  • miks sałat

    200 g (lub szpinak/roszponka)
  • szparagi zielone

    200 g (lub konserwowe)
  • jajka przepiórcze

    12 sztuk
  • rzodkiewka

    8-10 sztuk
  • marchew

    2 sztuki
  • kiełki

    50 gramów
  • masło

    2 łyżki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Sos:

  • Musztarda francuska Prymat

    4 łyżeczki
  • sok z cytryny

    z 1/2 sztuki
  • oliwa

    4 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu:
W miseczce połączyć musztardę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i wymieszać.

Przygotowanie sałatki:
Marchewki obrać i przy użyciu mandoliny pokroić w cienkie plasterki. Zblanszować we wrzącej osolonej wodzie ok. 2 minut, po czym schłodzić w zimnej wodzie i odsączyć.

Jajka przepiórcze ugotować na twardo (ok. 1 minuty). Obrać i pokroić na pół.

Szparagi umyć i odłamać końcówki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć ok. 7-8 minut szparagi. Na koniec posypać je solą i pieprzem. Jeśli mamy szparagi konserwowe to odsączyć je z zalewy, osuszyć.

Roszponkę wymieszać z kiełkami i skropić połową przygotowanego sosu. Dodać szparagi, marchewkę i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Na koniec dodać połówki przepiórczych jaj i polać pozostałym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 11.03.2017 17:50
fajna sałatka
jan_mag 10.03.2017 14:30
Pysznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat