Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
miks sałat
200 gramów -
szparagi zielone
200 gramów -
jajka przepiórcze
12 sztuk -
rzodkiewka
8-10 sztuk -
marchew
2 sztuki -
kiełki
50 gramów -
masło
2 łyżki -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sos:
-
Musztarda francuska Prymat
4 łyżeczki -
sok z cytryny
z 0,5 sztuki -
oliwa
4 łyżki -
Papryka ostra mielona Prymat
0,5 łyżeczki -
cebula czerwona
1 sztuka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami
Jajka przepiórcze to świetny produkt, który warto dodać do listy zakupów na święta. Będą nie tylko składnikiem, ale też atrakcyjną dekoracją każdej przystawki czy sałatki na Wielkanoc.
Przygotowanie sosu:
W miseczce połączyć musztardę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i wymieszać.
Przygotowanie sałatki:
Marchewki obrać i przy użyciu mandoliny pokroić w cienkie plasterki. Zblanszować we wrzącej osolonej wodzie ok. 2 minut, po czym schłodzić w zimnej wodzie i odsączyć.
Jajka przepiórcze ugotować na twardo (ok. 1 minuty). Obrać i pokroić na pół.
Szparagi umyć i odłamać końcówki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć ok. 7-8 minut szparagi. Na koniec posypać je solą i pieprzem. Jeśli mamy szparagi konserwowe to odsączyć je z zalewy, osuszyć.
Roszponkę wymieszać z kiełkami i skropić połową przygotowanego sosu. Dodać szparagi, marchewkę i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać połówki przepiórczych jaj i polać pozostałym sosem.
Sałatka na Wielkanoc z dodatkiem zielonych szparagów to długo oczekiwany powiew wiosny, a co za tym idzie świeżych, sezonowych produktów. Więcej przepisów na wyjątkowe sałatki znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (2)