Wszyscy kochamy dania z kurczaka - są szybkie, proste w przygotowaniu i pyszne. Mięso kurczaka można przyrządzać na tysiące sposobów: można je piec do złotej skórki, dusić w aksamitnym sosie lub krótko smażyć w woku. Kurczak pieczony ma swoich wielbicieli, bo tak przygotowane mięso jest aromatyczne i rozpływające się w ustach. Przepisy na dania z kurczakiem, które dla Was wybraliśmy są bardzo różnorodne, dlatego będziecie mieli mnóstwo inspiracji na szybki i pyszny obiad. Mięso drobiowe możecie również doprawić - papryką, majerankiem, czosnkiem, kurkumą oraz kolendrą. Oglądajcie i gotujcie!
Kurcze pieczone, smażone, a może duszone? Dania z kurczaka są popularne w wielu kuchniach świata. Nic dziwnego – to mięso niezwykle delikatne, o niskiej zawartości tłuszczu. Jest łatwo dostępne i proste w przygotowaniu. Do jego zalet oczywiście należy dodać również wspaniały smak. Odpowiednio przyprawiony drób smakuje fenomenalnie i świetnie komponuje się z wieloma innymi składnikami. To wyjaśnia, dlaczego przepisy na dania z kurczaka są tak różnorodne. Przeglądając pomysły i inspiracje w serwisie Doradca Smaku, przekonasz się, jak wdzięcznym kulinarnym tematem jest mięso drobiowe, na czele z kurczakiem. Prezentujemy sprawdzone receptury, podpowiadamy, ile czasu należy piec kurczaka, aby uzyskać chrupiącą skórkę i soczyste mięso oraz jakie dodatki są najlepsze.
Na stronie Doradca Smaku czekają na Ciebie niezliczone pomysły na dania z kurczaka. Te proste, które będą gotowe w kilkanaście minut i te nieco bardziej wymagające, na odświętny obiad lub wyjątkową kolację. Warto przejrzeć przepisy z kurczaka w poszukiwaniu inspiracji na obiad, lunch, kolację, a nawet śniadanie. Mięso drobiowe to składnik, z którym przygotujesz bardzo wiele różnorodnych potraw.
Na rodzinnych spotkaniach na stole często pojawia się pieczony kurczak. Przepisy na to danie nie są skomplikowane, a pozwalają z łatwością przygotować danie dla większej liczby osób. Chrupiąca, aromatyczna skórka, a pod nią soczyste, delikatne mięso – jak uzyskać taki efekt? Wypróbuj przepis na soczystego kurczaka pieczonego w całości. Sekretem tego przepisu jest marynata – lekko pikantna i słodka jednocześnie dzięki dodatkowi syropu klonowego. Kurczaka możesz upiec razem z warzywami, dzięki czemu zaoszczędzisz czas.
Myśląc o daniu z kurczaka, bardzo często sięgamy po pierś. To delikatne mięso, dobrze doprawione pasuje do sałatek (polecamy przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem – do przygotowania w pół godziny). Filet może być również daniem głównym – np. soczysta pierś z piekarnika marynowana w oliwie z tymiankiem, curry, lubczykiem i słodką papryką.
Nie tylko pierś, ale i pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką można łatwo przygotować w piekarniku. Serwowane z ziemniakami i ulubioną surówką będą pysznym obiadem.
Do popularnych dań z kurczaka można zaliczyć także meksykańską tortillę. Mięso, sałatka i dip z awokado zawinięte w pszenny placek to sposób na kuchnię street foodu we własnym domu.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, sprawdź przepis na makaron z kurczakiem – z dodatkiem pomidorów suszonych, nasion słonecznika, szczypiorku, podanych w aromatycznym sosie na bazie musztardy i keczupu. Tym razem Doradcy Smaku proponują bardzo proste danie, które może być świetną propozycją, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na kucharzenie.
W trzy kwadranse przygotujesz potrawkę z kurczaka. Mięso drobiowe w aksamitnym sosie z dodatkiem ryżu, marchewki i natki pietruszki to danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. W tym przepisie kurczak jest w drobnych kawałkach, dlatego możesz wykorzystać również mięso, które stanowiło bazę w bulionie.
Kurczak to bardzo popularny składnik dań w wielu kuchniach świata. Przyrządzisz z nim makarony, zapiekanki, risotto, kaszę, sałatki. Danie z kurczakiem to również niezwykle prosty pomysł na obiad dla całej rodziny lub na romantyczną kolację we dwoje. Sprawdź
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: