Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z ćwikłą
Pieczeń rzymska z jajkami może przybrać formę przekąski ale również dania głównego. Spokojnie możecie pokroić ją na plastry i podawać z ulubionym pieczywem lub zaserwować w formie dania obiadowego. Wystarczy, że przygotujecie do niej ziemniaczane puree, ulubiony sos i surówkę, np. ćwikłę z chrzanem SMAK. W ten sposób stworzycie danie kompletne.
1. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na smalcu wraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Dodać do mięsa i połączyć z przyprawami i surowym jajkiem. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
2. Foremkę natłuścić i posypać bułką tartą, a jej nadmiar wysypać.
3. Na dno foremki wyłożyć 1/2 części mięsa. Na farszu ułożyć ugotowana na twardo jajka, delikatnie wciskając je w mięso i nałożyć (przykryć) pozostałą częścią mięsa.
4. Wierzch pieczeni posmarować musztardą.
5. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec mięso około godziny.
6. Upieczoną pieczeń rzymską udekorować ziołami i podawać z ćwikłą z chrzanem SMAK.