Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Perliczka

Przepisy z kategorii Perliczka: 8
Sortuj:

Perliczka

Perliczka to doskonała propozycja dla wszystkich smakoszy, którzy lubią kurczaka, ale chcieliby spróbować też czegoś innego w swojej kuchni. Delikatne i soczyste mięso perliczki sprawdzi się tu idealnie, zachwycając bogatym smakiem i aromatem. Dania z perliczką kojarzą się nam zwykle z prestiżem i elegancją, więc będzie to idealny wybór na specjalne okazje takie jak romantyczna kolacja, świąteczny obiad czy wystawne przyjęcie.      

Sięgnij po przepisy z perliczką dostępne w serwisie DoradcaSmaku.pl i zachwyć domowników oraz gości, nowymi bardzo apetycznymi i eleganckimi daniami! 

Gdzie kupić perliczkę? 

W obecnych czasach nie musimy wybierać się na polowanie, by móc przygotować i podać perliczkę na obiad. Ptak hodowany jest na fermach, a kupić go można w specjalistycznych sklepach mięsnych oraz dużych sieciach hipermarketów. Dziś każdy może się cieszyć doskonałym smakiem dań z perliczką. Oczywiście, dostępność mięsa perliczki nie jest tak powszechna jak kurczaka czy indyka, do tego bardzo daleka droga. Najprościej jest skorzystać z Internetu i wyszukać w jakim sklepie można kupić perliczkę. 

Dlaczego warto wybrać perliczkę?

Poznaj główne powody, dlaczego warto wypróbować przepisy z perliczką.  

Smak – mięso perliczki jest charakteryzuje się wyjątkowym, bardzo subtelnym smakiem. Jest przy tym bardzo soczyste. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. 

Wszechstronność i różnorodność przygotowania - przepisy na perliczkę pokazują jak wiele jest rozmaitych sposobów przygotowania mięsa. Perliczkę można upiec w piekarniku, usmażyć, dusić, grillować, wędzić, gotować zwykłym, szybkim sposobem lub gotować powoli metodą sous-vide, a także przygotować z niej aromatyczny i bardzo delikatny rosół.  

Wyjątkowość - dania z perliczką nie są powszechnie przygotowywane w naszych kuchniach. Powoduje to, że uznawane są za coś wyjątkowego, prawdziwy rarytas. Dlatego przepisy na perliczkę warto wykorzystać przygotowując dania na specjalne okazje. Perliczka będzie idealnym wyborem na romantyczną kolację, eleganckie przyjęcie czy uroczysty obiad podany na urodziny, imieniny, wesele czy w święta.  

Jak zrobić perliczkę?

Podobnie jak kurczak, perliczka idealnie nadaje się na rosół. Zupa na wywarze przygotowanym z mięsa perliczki, jest bardzo lekka i delikatna w smaku. Wyjątkowego aromatu dodają jej warzywa: seler, marchewka i pietruszka oraz przyprawy takie jak liść lubczyku. 

Perliczkę najczęściej przygotowujemy w piekarniku, a najlepiej nafaszerować ją i upiec z owocami. Do delikatnego mięsa perliczki świetnie pasują gruszki, jabłka, śliwki czy morele. Doskonałym pomysłem będzie też podlanie perliczki w trakcie pieczenia wytrawnym, czerwonym winem. Smak perliczki podkreślą również cytrusy, żurawina, kapary czy leśne grzyby.  

Przygotowując mięso perliczki w piekarniku, garnku czy na patelni warto też sięgnąć po swoje ulubione składniki i sposoby. Kuchenne eksperymenty pozwolą Wam odkryć nowe smaki!  

Z czym podawać perliczkę?

Do podanej na kolację lub obiad perliczki świetnie będą pasować ziemniaczki: opiekane, z wody lub ubite na puree. Sprawdzi się również ryż, makaron lub kasza. Perliczkę podawajcie także z dodatkiem warzyw np. marchewką, sałatą, buraczkami czy sałatką z pomidorów.   

Do perliczki znakomicie pasują sosy lub dipy, zarówno te klasyczne (np. czosnkowy, jogurtowy, BBQ) albo te bardziej wyszukane. Koniecznie obejrzyjcie i wypróbujcie przepisy z programu “Doradca Smaku” prezentowane przez szefa kuchni Roberta Sowę!  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak