Mięsa - najlepsze przepisy

DS_PRZYPRAWA DO MIES 1300x508

Dania mięsne to nadal mocna pozycja obiadowa na polskim stole. Sprawdzony przepis na kotlety mielone czy pieczoną, aromatyczną karkówkę jest zawsze warty uwagi i... przygotowania! Dlatego zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na mięso - drobiowe, wołowe, wieprzowe czy dziczyznę. Sztuką jest dobrze doprawić mięso tak, aby podkreślić jego smak, nie przesolić i sprawić, by jego aromat kusił domowników. 

 

Tu znajdziesz przepis na schab z jabłkami i żurawiną, boczek rolowany czy golonkę z piekarnika. Z naszych porad dowiesz się, jak marynować mięso, jak wybrać odpowiednie mięso na kotlety mielony albo co zrobić, aby mięso drobiowe było kruch i soczyste w środku.

 

Sprawdź najlepsze porady i przepisy na mięsne dania! 

Przyprawa-do-mięs-1300x508

Nie ma nic pyszniejszego niż domowa pieczeń wołowa, filet z indyka czy chrupiące kotlety mielone. Często zadajemy sobie pytanie jakie przyprawy do mięsa mielone go są najbardziej odpowiednie, aby danie było smakowite. Podobnie z mięsem wołowym czy wieprzowym – jak je przyprawiać, aby wydobyć ich walory. W doprawianiu mięsa sprawdzą się takie przyprawy jak majeranek, papryka słodka, czosnek, pieprz czarny i sól. Możemy tworzyć własne mieszanki przypraw, ale kiedy nie mamy czasu lub wszystkich produktów pod ręką warto sięgnąć po gotową kompozycję przypraw i składników Przyprawę do mięs Prymat.

 

Tę przyprawę  możemy stosować do różnych rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny, drobiu, mięsa mielonego, ryb. Jej uniwersalny skład sprawdzi się w doprawianiu dań duszonych, gulaszy, dań z grilla czy potraw pieczonych. Przyprawa do mięs Prymat nie zawiera wzmacniacza smaku - glutaminianu sodu. W jej składzie znajdują się majeranek, pieprz czarny, papryka, czosnek cebula i sól.

MIĘSO - PORADY KULINARNE

Pyszna sztuka mięsa to zasługa wielu składowych. Jedną z nich jest oczywiście marynata, która decyduje o smaku i strukturze mięsa - podobnie jak czas i sposób jego pieczenia. Marynowanie mięsa to czynność znana od wieków i udoskonalana na przełomie lat. Wpływa ono przede wszystkim na kruchość marynowanej karkówki, kurczaka czy schabu. Początkowo marynowanie miało za zadanie przedłużyć trwałość mięsa i innej żywności, idealnie wpisując się w dzisiejszy trend less waste lub zero waste. Dziś możemy marynować mięso w różnorodny sposób poprzez wykorzystywanie różnorodnych przypraw jednorodnych, ale najprostszym z nich jest użycie zaledwie 3 składników (w tym gotowej mieszanki przypraw): Przyprawy do mięs PrymatMusztardy bardzo ostrej i oleju rzepakowego. Użycie gotowej mieszanki do marynowania mięsa to banalnie prosta czynność, dzięki której możemy uzyskać niebanalny efekt smakowy przygotowanego dania. Dodatek oleju w marynacie sprawi, że mięso będzie zarówno kruche, jak i soczyste, a późniejsze dodanie tłuszczu, np. podczas smażenia - zbędne. Olej również rozpuszcza przyprawy zawarte w mieszance przypraw dzięki czemu są one lepiej wchłaniane do jego struktury. Mięso wcześniej zamarynowane, a następnie pieczone, wytwarza bardzo apetyczny sos, który zwany jest "sosem własnym", ale zabielając go śmietaną można uzyskać wspaniały, kremowy dodatek do obiadu.

 

prymat