Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny pasztet drobiowy
Nie ma nic lepszego niż pasztet domowy. Najczęściej przygotowujemy go na Wielkanoc, ponieważ wspaniale komponuje się z chrzanem, ćwikłą z chrzanem czy daniami z jajek. Wielkanocny pasztet uwielbiają wszyscy goście, którzy nie stronią od mięsa. Z kolei dla tych, którzy są na diecie wegetariańskiej polecam wypróbowanie przepisu na pasztet z cukinii. Najważniejszą rolę w przepisie na pasztet wielkanocny odgrywa mięso, a raczej jego różne rodzaje. W tym przepisie na pasztet drobiowy wykorzystane zostało mięso z udek i podudzi kurczaka, boczek i wątróbka drobiowa. W połączeniu tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Pasztet wielkanocny koniecznie podajcie z dodatkiem chrzanu z żurawiną, chrzanu tartego lub kleksem żurawiny. To będzie pyszne danie!
1. Kurczaka, wątróbkę oraz obrane marchewki i pietruszkę zalej wodą i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Cebulki opal i dodaj do garnka. Gotuj do miękkości.
2. Zawartość wyjmij z garnka. Mięso oddziel od kości. Całość zmiel w maszynce do mięsa.
3. Następnie przełóż masę do miski i dodaj jajka, gałkę, roztopione masło. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie taka potrzeba.
4. Formę do pieczenia natłuść i posyp bułką tartą. Przełóż masę na pasztet i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 90 minut.
5. Podawaj z chrzanem z żurawiną Smak.