Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Wielkanocny pasztet drobiowy

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na wielkanocny pasztet domowy sprawdzi się również od święta! Podajcie go z dodatkiem chrzanu z żurawiną, nadając całości lekko słodkiej nuty. 

Składniki:

udka kurczaka
4 sztuki
podudzia z kurczaka
5-6
boczek surowy
500 gramów
wątróbka drobiowa
200 gramów
marchew
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
jaja
3 sztuki
masło
100 gramów
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2-3 sztuki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny pasztet drobiowy

Nie ma nic lepszego niż pasztet domowy. Najczęściej przygotowujemy go na Wielkanoc, ponieważ wspaniale komponuje się z chrzanem, ćwikłą z chrzanem czy daniami z jajek. Wielkanocny pasztet uwielbiają wszyscy goście, którzy nie stronią od mięsa. Z kolei dla tych, którzy są na diecie wegetariańskiej polecam wypróbowanie przepisu na pasztet z cukinii. Najważniejszą rolę w przepisie na pasztet wielkanocny odgrywa mięso, a raczej jego różne rodzaje. W tym przepisie na pasztet drobiowy wykorzystane zostało mięso z udek i podudzi kurczaka, boczek i wątróbka drobiowa. W połączeniu tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Pasztet wielkanocny koniecznie podajcie z dodatkiem chrzanu z żurawiną, chrzanu tartego lub kleksem żurawiny. To będzie pyszne danie! 

1. Kurczaka, wątróbkę oraz obrane marchewki i pietruszkę zalej wodą i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Cebulki opal i dodaj do garnka. Gotuj do miękkości. 

2. Zawartość wyjmij z garnka. Mięso oddziel od kości. Całość zmiel w maszynce do mięsa.

3. Następnie przełóż masę do miski i dodaj jajka, gałkę, roztopione masło. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie taka potrzeba.

4. Formę do pieczenia natłuść i posyp bułką tartą. Przełóż masę na pasztet i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 90 minut. 

5. Podawaj z chrzanem z żurawiną Smak.

 

Więcej przepisów na wielkanocne dania znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. Sięgnijcie również po najbardziej popularne, wielkanocne przepisy:

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą 

Jajka w sosie chrzanowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dominika 31.03.2023 23:17
Brak wymiaru foremki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak