odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Łosoś w cieście francuskim, odc. 22

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli szukacie pomysłu na szybki obiad, którego przygotowanie zajmie Wam co najwyżej 45 minut - sięgnijcie po dzisiejszą propozycję Doradcy Smaku na łososia zapiekanego w cieście francuskim, podanego w towarzystwie sosu kaparowego.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Łosoś w cieście:

  • mrożone filety z łososia

    200 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • biała część pora

    1 sztuka
  • pieczarki

    3 sztuki
  • suszone pomidory z ziołami

    4 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • ciasto francuskie

    opakowanie
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • żółtka duże

    2 sztuki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżeczka

Sos:

  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    7 sztuk
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • kapary całe Smak

    3 łyżeczki

Do smaku:

  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łosoś w cieście:       

1. Czosnek, por, pieczarki oraz suszone pomidory kroimy w plastry. Na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym wrzucamy czosnek, pieczarki i por. Mieszamy i smażymy minutę, a następnie dodajemy suszone pomidory i doprawiamy Tymiankiem. Mieszamy, smażymy kolejną minutę i zdejmujemy patelnię z palnika.

2. Ciasto francuskie rozmrażamy. Dwa listki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich kawałki łososia i doprawiamy rybę pieprzem cytrynowym. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i nadzienie nakrywamy listkami ciasta. Za pomocą widelca dociskamy do siebie brzegi, aby się skleiły.

3. W małej misce roztrzepujemy żółtka i za pomocą pędzelka smarujemy nimi ciasto francuskie. Na koniec posypujemy ciasto czarnuszką.

4. Tak przygotowanego łososia w cieście francuskim pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza.

Sos:

Czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Białą część dymki siekamy drobno, szczypior nieco grubiej. Na nagrzaną z masłem klarowanym patelnię wrzucamy czosnek i twardą część dymki. Mieszamy i smażymy minutę. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę i kapary, a po chwili szczypior. Pieprzymy i delikatnie solimy do smaku. Dusimy całość na małym ogniu, aż śmietanka się zagotuje i sos nieco zgęstnieje. 

Sposób podania:

Sos szczypiorowo-kaparowy nakładamy do miseczki. Łososia w cieście francuskim podajemy  z sosem i dekoracją z listków pietruszki.

Doradca Smaku
Aby przy łączeniu brzegów ciasta francuskiego widelec się do niego nie przyklejał, wystarczy obtoczyć go w mące pszennej. Kupując łososia, wybierajmy te ryby, które mają różowy kolor – oznacza on, że ryba nie była karmiona sztuczną paszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat