Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Łosoś w cieście francuskim, odc. 22
Przepis na łosoś w cieście francuskim i sosie kaparowym jest szybki i łatwy do przygotowania. Znakomicie sprawdzi się jako zwykły obiad lub danie na specjalną okazję, np. urodziny, przyjęcie, czy święta.
Przepis na łososia w cieście francuskim
Czosnek, por, pieczarki oraz suszone pomidory kroimy w plastry. Na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym wrzucamy czosnek, pieczarki i por. Mieszamy i smażymy minutę, a następnie dodajemy suszone pomidory i doprawiamy Tymiankiem. Mieszamy, smażymy kolejną minutę i zdejmujemy patelnię z palnika.
Ciasto francuskie rozmrażamy. Dwa listki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich kawałki łososia i doprawiamy rybę pieprzem cytrynowym. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i nadzienie nakrywamy listkami ciasta. Za pomocą widelca dociskamy do siebie brzegi, aby się skleiły.
W małej misce roztrzepujemy żółtka i za pomocą pędzelka smarujemy nimi ciasto francuskie. Na koniec posypujemy ciasto czarnuszką.
Tak przygotowanego łososia w cieście francuskim pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza.
Przepis na sos kaparowy:
Czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Białą część dymki siekamy drobno, szczypior nieco grubiej. Na nagrzaną z masłem klarowanym patelnię wrzucamy czosnek i twardą część dymki. Mieszamy i smażymy minutę. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę i kapary, a po chwili szczypior. Pieprzymy i delikatnie solimy do smaku. Dusimy całość na małym ogniu, aż śmietanka się zagotuje i sos nieco zgęstnieje.
Gotowy sos szczypiorowo-kaparowy nakładamy do miseczki.