Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
włoszczyzna
1 pęczek -
zakwas na żur
0,5 litra -
boczek
10 dag -
kiełbasa biała
4 sztuki -
woda
1,5 litra -
czosnek
2 ząbki -
suszone borowiki
4 sztuki -
mąka
2 łyżki -
Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat
3 łyżki -
kości schabowe
500 gramów -
jajko
2 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Żurek w chlebie
Żurek w chlebie - jak zrobić? Zobacz przepis, krok po kroku. Potrzebujesz przygotować aromatyczny wywar, dodać zakwas i przyprawę do żurku. W tym przepisie, do żurku dodajemy białą kiełbasę i grzyby, a zupę zagęszczamy mąką. Żurek w chlebie to atrakcyjna i elegancka forma podania tej świątecznej potrawy.
Kroki postępowania



Dodać zakwas, pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę, rozgnieciony nożem czosnek i pokrojone grzyby. Doprawić przyprawą do żurku i barszczu białego, a następnie gotować przez ok. 10-20 minut.


Gotowy żurek przelać do chlebków. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)