Wielkanoc: Żurek w chlebie

Wielkanoc: Żurek w chlebie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jak przygotować pyszny żurek na Wielkanoc w chlebie? Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis. Polecamy!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • zakwas na żur

    0,5 litra
  • boczek

    10 dag
  • kiełbasa biała

    4 sztuki
  • woda

    1,5 litra
  • czosnek

    2 ząbki
  • suszone borowiki

    4 sztuki
  • mąka

    2 łyżki
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat

    3 łyżki
  • kości schabowe

    500 gramów
  • jajko

    2 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Żurek w chlebie

Żurek w chlebie - jak zrobić? Zobacz przepis, krok po kroku. Potrzebujesz przygotować aromatyczny wywar, dodać zakwas i przyprawę do żurku. W tym przepisie, do żurku dodajemy białą kiełbasę i grzyby, a zupę zagęszczamy mąką. Żurek w chlebie to atrakcyjna i elegancka forma podania tej świątecznej potrawy.

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Żurek w chlebie foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Wielkanoc: Żurek w chlebie foto
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Włoszczyznę i wędzone kości włożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć warzywa. Marchewkę pokroić w kostkę i przełożyć z powrotem do garnka.
Krok 3 - Wielkanoc: Żurek w chlebie foto

Dodać zakwas, pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę, rozgnieciony nożem czosnek i pokrojone grzyby. Doprawić przyprawą do żurku i barszczu białego, a następnie gotować przez ok. 10-20 minut.

Krok 4 - Wielkanoc: Żurek w chlebie foto
Pod koniec gotowania odlać ½ szklanki powstałej zupy, połączyć z mąką, ponownie wlać do zupy i zagotować.
Krok 5 - Wielkanoc: Żurek w chlebie foto

Gotowy żurek przelać do chlebków. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Bożena Matuszczyk 17.03.2018 18:09
Smakowity żurek;)
IZABELA29 26.04.2017 07:08
Wow, pysznie wygląda :)
zmagdalena222 27.01.2017 15:51
Pyszna potrawa, a jeszcze lepszy efekt podania jej.
Klausia 11.04.2016 14:19
piękne zdjęcie :)
asiatok 07.04.2016 10:47
Uwielbiam! A tak podany kusi nieprzeciętnie!
Megi 23.03.2016 12:47
idealny na świeta
Jastinka 15.03.2016 09:16
Muszę spróbować.
Klaudynka 09.03.2016 12:32
Klasyka na Wielkanoc - na pewno pojawi się u nas na stole :)
Maridka19 07.03.2016 09:28
Super pomysł :)
ben-ka 26.07.2015 21:51
Tak podany żurek smakuje wyjątkowo.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat