Wielkanoc: Żurek w chlebie

Wielkanoc: Żurek w chlebie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jak przygotować pyszny żurek na Wielkanoc w chlebie? Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis. Polecamy!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • zakwas na żur

    0,5 litra
  • boczek

    10 dag
  • kiełbasa biała

    4 sztuki
  • woda

    1,5 litra
  • czosnek

    2 ząbki
  • suszone borowiki

    4 sztuki
  • mąka

    2 łyżki
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat

    3 łyżki
  • kości schabowe

    500 gramów
  • jajko

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Żurek w chlebie

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Żurek w chlebie foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Wielkanoc: Żurek w chlebie foto
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Włoszczyznę i wędzone kości włożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć warzywa. Marchewkę pokroić w kostkę i przełożyć z powrotem do garnka.
Krok 3 - Wielkanoc: Żurek w chlebie foto

Dodać zakwas, pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę, rozgnieciony nożem czosnek i pokrojone grzyby. Doprawić przyprawą do żurku i barszczu białego, a następnie gotować przez ok. 10-20 minut.

Krok 4 - Wielkanoc: Żurek w chlebie foto
Pod koniec gotowania odlać ½ szklanki powstałej zupy, połączyć z mąką, ponownie wlać do zupy i zagotować.
Krok 5 - Wielkanoc: Żurek w chlebie foto
Gotowy żurek przelać do talerzy. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 17.03.2018 18:09
Smakowity żurek;)
IZABELA29 26.04.2017 07:08
Wow, pysznie wygląda :)
zmagdalena222 27.01.2017 15:51
Pyszna potrawa, a jeszcze lepszy efekt podania jej.
Klausia 11.04.2016 14:19
piękne zdjęcie :)
asiatok 07.04.2016 10:47
Uwielbiam! A tak podany kusi nieprzeciętnie!
Megi 23.03.2016 12:47
idealny na świeta
Jastinka 15.03.2016 09:16
Muszę spróbować.
Klaudynka 09.03.2016 12:32
Klasyka na Wielkanoc - na pewno pojawi się u nas na stole :)
Maridka19 07.03.2016 09:28
Super pomysł :)
ben-ka 26.07.2015 21:51
Tak podany żurek smakuje wyjątkowo.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat