Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki czekoladowe z kremem malinowym

5.0
(56)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Czekoladowe babeczki to niezwykle prosty do przygotowania deser. By nabrały niepowtarzalnego smaku, warto udekorować je kremem, np. o smaku malinowym. Nie zapomnijcie o wisience, a raczej malince zwieńczającej całą babeczkę. 

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

mąka pszenna 250 g
kakao 30 g
cukier 100 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
jajka duże 2 sztuki
jogurt 250 ml
olej rzepakowy 80 ml
gorzka czekolada 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kropelki czekoladowe 50 g

Krem malinowy:

maliny 200 g
cukier puder 30 g
serek mascarpone 250 g
śmietanka kremówka 36% 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowe z kremem malinowym

Babeczki czekoladowe z kremem malinowym to doskonałe połączenie. Są idealnie słodkie. Uwielbiają je dorośli i Ci najmłodsi. Można przygotować je do kawy, na deser lub podwieczorek. Ich dużą zaletą jest to, że pięknie się prezentują. 

1. Gorzką czekoladę posiekać.

2. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, cukier z wanilią, sodę i proszek do pieczenia.

3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, jogurt i olej. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.

4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki.

5. Z wierzchu można posypać kropelkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.

6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

7. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

 

KREM:

1. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia, nie za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać przetarte maliny.

2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na muffinki. Przybrać świeżymi malinami.

 

Uwielbiane ciasto w mini wersji, w postaci babeczek. Babeczki Kopiec kreta musicie wypróbować. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak