Babeczki czekoladowe z kremem malinowym

Babeczki czekoladowe z kremem malinowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Czekoladowe muffinki to niezwykle prosty do przygotowania deser. By nabrały niepowtarzalnego smaku, warto udekorować je kremem, np. o smaku malinowym. Nie zapomnijcie o wisience, a raczej malince zwieńczającej całą babeczkę. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto czekoladowe:

  • mąka pszenna

    250 g
  • kakao

    30 g
  • cukier

    100 g
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • jajka duże

    2 sztuki
  • jogurt

    250 ml
  • olej rzepakowy

    80 ml
  • gorzka czekolada

    100 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kropelki czekoladowe

    50 g

Krem malinowy:

  • maliny

    200 g
  • cukier puder

    30 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietanka kremówka 36%

    300 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babeczki czekoladowe z kremem malinowym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Gorzką czekoladę posiekać.

2. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, cukier z wanilią, sodę i proszek do pieczenia.

3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, jogurt i olej. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.

4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki.

5. Z wierzchu można posypać kropelkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.

6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

7. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

 

KREM:

1. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia, nie za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać przetarte maliny.

2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na muffinki. Przybrać świeżymi malinami.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat