Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowe z kremem malinowym
Babeczki czekoladowe z kremem malinowym to doskonałe połączenie. Są idealnie słodkie. Uwielbiają je dorośli i Ci najmłodsi. Można przygotować je do kawy, na deser lub podwieczorek. Ich dużą zaletą jest to, że pięknie się prezentują.
1. Gorzką czekoladę posiekać.
2. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, cukier z wanilią, sodę i proszek do pieczenia.
3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, jogurt i olej. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.
4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki.
5. Z wierzchu można posypać kropelkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.
6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
7. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
KREM:
1. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia, nie za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać przetarte maliny.
2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na muffinki. Przybrać świeżymi malinami.