Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto czekoladowe:
-
mąka pszenna
250 g -
kakao
30 g -
cukier
100 g -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
jajka duże
2 sztuki -
jogurt
250 ml -
olej rzepakowy
80 ml -
gorzka czekolada
100 g -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kropelki czekoladowe
50 g
Krem malinowy:
-
maliny
200 g -
cukier puder
30 g -
serek mascarpone
250 g -
śmietanka kremówka 36%
300 g
Przepis i sposób przygotowania Babeczki czekoladowe z kremem malinowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Gorzką czekoladę posiekać.
2. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, cukier z wanilią, sodę i proszek do pieczenia.
3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, jogurt i olej. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.
4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki.
5. Z wierzchu można posypać kropelkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.
6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
7. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
KREM:
1. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia, nie za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać przetarte maliny.
2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na muffinki. Przybrać świeżymi malinami.
Komentarze (0)