Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Szynka

Przepisy z kategorii Szynka: 8
Sortuj:

Co zrobić z szynki na obiad? 

Szynka wieprzowa to świetny składnik na obiad. Odpowiednio doprawiona i marynowana jest pyszna. Można ją wykorzystać do wielu różnorodnych i smacznych dań obiadowych.  

Z szynki wieprzowej można zrobić bitki w sosie własnym. To nieskomplikowany przepis na domowy obiad. Bitki z szynki dusi się w sosie własnym i podaje z ziemniakami i surówką.  

Pysznym danie obiadowym będzie szynka pieczona w rękawie. Pieczenie w rękawie pomaga zatrzymać sok w mięsie, a całe danie jest aromatyczne i pełne smaku. Taka szynka smakuje wybornie. Jego zaletą jest to, że można je zjadać na ciepło w plastrach na obiad lub na zimno do kanapek.  

Podobnym przepisem do bitek jest szynka duszona w plastrach. Różnicą jest sposób przygotowania mięsa – szynka w plastrach nie jest rozbijana tłuczkiem, tylko duszona w sosie w grubszych plastrach. 

Z szynki wieprzowej można zrobić również gulasz.  Do takiego gulaszu dodaj cebulę, paprykę, pieczarki i fasolę. Bazą gulaszu może być sos pomidorowy, a dodanie sporej ilości papryki węgierskiej doda daniu koloru i apetycznego zapachu 

Szynka pieczona 

Szynka wieprzowa to idealne mięso do pieczenia. Kawałek mięsa o wadze nie mniejszej niż kilogram należ natrzeć przyprawami, można naszpikować żabkami czosnku i zostawić do zamarynowania na minimum 12 godzin. Wieprzowina wymaga długiego marynowania, warto o tym pamiętać, bo poprawia to smak mięsa.  

Polecamy przepis na pieczoną szynkę na kanapki w przyprawach. To mięso będzie idealne do kanapek –  jest chude, pachnie przyprawami. Świetnym dodatkiem do takiej kanapki z szynką będzie musztarda, ogórek kiszony lub chrzan. 

Innym sposobem na ten rodzaj wieprzowiny jest przepis na szynkę marynowaną i pieczoną. Mięso jest marynowane w zalewie z przyprawami. Mięso jest marynowane 2 dni i po tym czasie pieczone w rękawie około dwóch godzin.  

Na Wielkanoc i nie tylko przyda Wam się przepis na domową szynkę gotowaną. Szynka jest obwiązywana sznurkiem i gotowana w aromatycznej zalewie. Szynka po obgotowaniu pozostaje w zalewie jeszcze przez dzień. Potem zostaje ponownie zagotowana i ostudzona. Po ostudzeniu i osuszeniu, jest gotowa do spożycia. Najlepiej, przed krojeniem, mocno schłodzić mięso w lodówce. To idealna szynka na święta i specjalne okazje.  

Jak przygotować szynkę wieprzową do pieczenia? 

Szynka wieprzowa to chude, zwarte mięso, które wymaga dłuższego marynowania. Marynowanie na mokro w zalewie pozwoli uzyskać soczysty, aromatyczny kawałek mięsa. Takie marynowanie wymaga kilkunastu godzin. 

Innym sposobem jest obłożenie surowego mięsa pokrojoną cebulą i obsypanie przyprawami. Ten sposób wymaga kilku godzin marynowania. 

Sposobem, który pozwoli zatrzymać soki w kawałku mięsa, a jednocześnie doda smaku, jest zwinięcie szynki wieprzowej w plastry boczku i wolne pieczenie w temperaturze minimum 180 stopni.  

Generalnie szynka wieprzowa to mięso, które wymaga dłuższego marynowania i obróbki - gotowania lub duszenia. Te metody pozwolą najlepiej wydobyć walory tego rodzaju wieprzowiny.  

W serwisie „Doradca Smaku” znajdziesz kilka porad dotyczących peklowania szynki, przygotowania marynaty czy czasu pieczenia wieprzowiny: 

Jak peklować szynkę? 

6 sprawdzonych przepisów na wędliny domowe 

Domowe sposoby na wędliny długo dojrzewające 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak