Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa z cytrynową nutą i pistacjami
Babka piaskowa to tradycyjny, słodki wypiek podawany w okresie świąt Wielkanocnych. Uwielbiamy ją zwłaszcza za delikatną i puszystą strukturę ciasta oraz słodką polewę z lukru.
Z tego przepisu dowiemy się krok po kroku jak zrobić przepyszną babkę piaskową z cytrynową nutą i pistacjami.
- jakie składniki i formę przygotować?
- jak wyrobić masę babki piaskowej?
- kiedy dodać sok z cytryny?
- w jakiej temperaturze i jak długo piec babkę piaskową?
- jak studzić ciasto?
- jak przyozdobić babkę piaskową?
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Jaja i masło wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej by były w temperaturze pokojowej. Formę na babkę o pojemności 2,5 litra wysmarować roztopionym masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na biały i puszysty krem (ok. 8 minut). Wciąż długo miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać startą skórkę i sok z cytryny.
3. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Dodać do ubitej masy i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy).
5. Babkę piaskową studzić w formie i jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na metalową kratkę. Polać lukrem sporządzonym z cukru pudru i soku z cytryny. Przyozdobić pistacjami i bukszpanem.