Babka piaskowa z cytrynową nutą i pistacjami

Babka piaskowa z cytrynową nutą i pistacjami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Babka piaskowa to klasyk świąt Wielkanocnych. Przepisów na nią jest ogromna ilość, ale ten najprostszy, klasyczny, często okazuje się być najlepszym. By babka piaskowa zachwycała nie tylko smakiem, ale również wyglądem - koniecznie udekorujcie ją lukrem i posypcie posiekanymi pistacjami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • masło miękkie

    200 g
  • cukier

    2/3 szklanki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • jajka duże

    4 sztuki
  • skórka z cytryny

    1
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    200 g
  • mąka ziemniaczna

    100 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    100 g
  • pistacje

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babka piaskowa z cytrynową nutą i pistacjami

Babka piaskowa to tradycyjny, słodki wypiek podawany w okresie świąt Wielkanocnych. Uwielbiamy ją zwłaszcza za delikatną i puszystą strukturę ciasta oraz słodką polewę z lukru. 

Z tego przepisu dowiemy się krok po kroku jak zrobić przepyszną babkę piaskową z cytrynową nutą i pistacjami.  

  • jakie składniki i formę przygotować?  
  • jak wyrobić masę babki piaskowej?
  • kiedy dodać sok z cytryny? 
  • w jakiej temperaturze i jak długo piec babkę piaskową? 
  • jak studzić ciasto?
  • jak przyozdobić babkę piaskową?

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jaja i masło wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej by były w temperaturze pokojowej. Formę na babkę o pojemności 2,5 litra wysmarować roztopionym masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.

2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na biały i puszysty krem (ok. 8 minut). Wciąż długo miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać startą skórkę i sok z cytryny.

3. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Dodać do ubitej masy i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać.

4. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy).

5. Babkę piaskową studzić w formie i jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na metalową kratkę. Polać lukrem sporządzonym z cukru pudru i soku z cytryny. Przyozdobić pistacjami i bukszpanem.

Babka piaskowa może być przygotowana w różnych wariantach, z dodatkiem ulubionych składników. Zamiast soku z cytryny oraz pistacji możesz użyć soku pomarańczowego, rodzynek, maku lub kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Doradca Smaku
Babkę piaskową przyozdobić lukrem, posiekanymi pistacjami oraz gałązką bukszpanu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat