Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
masło miękkie
200 g -
cukier
2/3 szklanki -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
jajka duże
4 sztuki -
skórka z cytryny
1 -
sok z cytryny
4 łyżki -
mąka pszenna
200 g -
mąka ziemniaczna
100 g -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier puder
100 g -
pistacje
Przepis i sposób przygotowania Babka piaskowa z cytrynową nutą i pistacjami
Babka piaskowa to tradycyjny, słodki wypiek podawany w okresie świąt Wielkanocnych. Uwielbiamy ją zwłaszcza za delikatną i puszystą strukturę ciasta oraz słodką polewę z lukru.
Z tego przepisu dowiemy się krok po kroku jak zrobić przepyszną babkę piaskową z cytrynową nutą i pistacjami.
- jakie składniki i formę przygotować?
- jak wyrobić masę babki piaskowej?
- kiedy dodać sok z cytryny?
- w jakiej temperaturze i jak długo piec babkę piaskową?
- jak studzić ciasto?
- jak przyozdobić babkę piaskową?
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Jaja i masło wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej by były w temperaturze pokojowej. Formę na babkę o pojemności 2,5 litra wysmarować roztopionym masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na biały i puszysty krem (ok. 8 minut). Wciąż długo miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać startą skórkę i sok z cytryny.
3. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Dodać do ubitej masy i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy).
5. Babkę piaskową studzić w formie i jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na metalową kratkę. Polać lukrem sporządzonym z cukru pudru i soku z cytryny. Przyozdobić pistacjami i bukszpanem.
Babka piaskowa może być przygotowana w różnych wariantach, z dodatkiem ulubionych składników. Zamiast soku z cytryny oraz pistacji możesz użyć soku pomarańczowego, rodzynek, maku lub kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Babkę piaskową przyozdobić lukrem, posiekanymi pistacjami oraz gałązką bukszpanu.![]()
Komentarze (0)