Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Pasztet wielkanocny w plastrach wędzonego boczku

0.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdź przepis na pasztet wielkanocny w boczku, który idealnie nada się na wielkanocne śniadanie. Znajdziesz tu dokładny przepis i listę składników, a samo przygotowanie nie jest trudne! Zobacz, co będzie Ci potrzebne i zaskocz swoich gości na Wielkanoc. 

Składniki:

Smalec wieprzowy
3 łyżki
karkówka wieprzowa
1,5 kg
podgardle wędzone
200 g
boczek wędzony
200 g
wątróbka drobiowa
300 g
włoszczyzna
1 szt.
cebula
3 szt.
ząbki czosnku
4 szt.
wino białe wytrawne
1 szklanka
bułki czerstwe
2 szt.
Rosół wołowy Kucharek
0,5 l
boczek wędzony
12 plastrów
jajko
2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka
borowiki suszone
4 szt.
przyprawa w płynie
2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna
do smaku
świeża natka pietruszki
do dekoracji
ćwikła z chrzanem Smak
1 słoik
Żurawina klasyczna Smak
1 słoik
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wielkanocny w plastrach wędzonego boczku

W naszym menu na Wielkanoc znajdziesz wyjątkowe danie, które podkreśli uroczysty charakter tego święta. Przepis na pasztet wielkanocny pieczony w boczku to połączenie delikatności mięsa z intensywnym smakiem chrupiącego boczku, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości podczas świątecznych przyjęć.

Jak przygotować pasztet wielkanocny z boczkiem?

1

W dużym rondlu na smalcu smażymy i dusimy pokrojone: karkówkę, podgardle, boczek, wątróbkę, cebulę, czosnek, włoszczyznę, suszone grzyby. Całość skrapiamy przyprawą w płynie, a potem wlewamy wino i rosół. Całość mieszamy.

2

Dusimy, mieszając na wolnym ogniu do miękkości mięsa, pod koniec dodajemy pokruszoną suchą bułkę. Następnie całość studzimy i mielimy wraz bułką (dwa razy) w maszynce do mięsa.

3

Do zmielonego mięsa dodajemy, jajka, doprawiamy przyprawą uniwersalną i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. 

4

Formę do pieczenia smarujemy pozostałym smalcem, oprószamy bułką tartą i wykładamy plastrami boczku wędzonego. Następnie nakładamy masę mięsną, zawijamy plastry boczku i mocno ubijamy formę z masą mięsną.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny, następnie studzimy w formie. 

5

Delikatnie wyjmujemy z formy, kroimy w kawałki (1 cm) i podajemy z natką pietruszki, ćwikłą z chrzanem lub żurawiną i grzankami. 

Po upieczeniu, nasz pasztet wielkanocny otula całe pomieszczenie zapachem tradycyjnych świątecznych smaków, zachęcając do degustacji. Ta pyszna potrawa nie tylko wzbogaci Twoje świąteczne menu, ale także stanie się ulubionym daniem rodziny na lata.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak