Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wielkanocny w plastrach wędzonego boczku

3.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdź przepis na pasztet wielkanocny w boczku, który idealnie nada się na wielkanocne śniadanie. Znajdziesz tu dokładny przepis i listę składników, a samo przygotowanie nie jest trudne! Zobacz, co będzie Ci potrzebne i zaskocz swoich gości na Wielkanoc. 

Składniki:

Smalec wieprzowy 3 łyżki
karkówka wieprzowa 1,5 kg
podgardle wędzone 200 g
boczek wędzony 200 g
wątróbka drobiowa 300 g
włoszczyzna 1 szt.
cebula 3 szt.
ząbki czosnku 4 szt.
wino białe wytrawne 1 szklanka
bułki czerstwe 2 szt.
Rosół wołowy Kucharek 0,5 l
boczek wędzony 12 plastrów
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
borowiki suszone 4 szt.
przyprawa w płynie 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
świeża natka pietruszki do dekoracji
ćwikła z chrzanem Smak 1 słoik
Żurawina klasyczna Smak 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wielkanocny w plastrach wędzonego boczku

W naszym menu na Wielkanoc znajdziesz wyjątkowe danie, które podkreśli uroczysty charakter tego święta. Przepis na pasztet wielkanocny pieczony w boczku to połączenie delikatności mięsa z intensywnym smakiem chrupiącego boczku, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości podczas świątecznych przyjęć.

Jak przygotować pasztet wielkanocny z boczkiem?

1

W dużym rondlu na smalcu smażymy i dusimy pokrojone: karkówkę, podgardle, boczek, wątróbkę, cebulę, czosnek, włoszczyznę, suszone grzyby. Całość skrapiamy przyprawą w płynie, a potem wlewamy wino i rosół. Całość mieszamy.

2

Dusimy, mieszając na wolnym ogniu do miękkości mięsa, pod koniec dodajemy pokruszoną suchą bułkę. Następnie całość studzimy i mielimy wraz bułką (dwa razy) w maszynce do mięsa.

3

Do zmielonego mięsa dodajemy, jajka, doprawiamy przyprawą uniwersalną i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. 

4

Formę do pieczenia smarujemy pozostałym smalcem, oprószamy bułką tartą i wykładamy plastrami boczku wędzonego. Następnie nakładamy masę mięsną, zawijamy plastry boczku i mocno ubijamy formę z masą mięsną.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny, następnie studzimy w formie. 

5

Delikatnie wyjmujemy z formy, kroimy w kawałki (1 cm) i podajemy z natką pietruszki, ćwikłą z chrzanem lub żurawiną i grzankami. 

Po upieczeniu, nasz pasztet wielkanocny otula całe pomieszczenie zapachem tradycyjnych świątecznych smaków, zachęcając do degustacji. Ta pyszna potrawa nie tylko wzbogaci Twoje świąteczne menu, ale także stanie się ulubionym daniem rodziny na lata.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak