Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wielkanocny w plastrach wędzonego boczku
W naszym menu na Wielkanoc znajdziesz wyjątkowe danie, które podkreśli uroczysty charakter tego święta. Przepis na pasztet wielkanocny pieczony w boczku to połączenie delikatności mięsa z intensywnym smakiem chrupiącego boczku, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości podczas świątecznych przyjęć.
Jak przygotować pasztet wielkanocny z boczkiem?
W dużym rondlu na smalcu smażymy i dusimy pokrojone: karkówkę, podgardle, boczek, wątróbkę, cebulę, czosnek, włoszczyznę, suszone grzyby. Całość skrapiamy przyprawą w płynie, a potem wlewamy wino i rosół. Całość mieszamy.
Dusimy, mieszając na wolnym ogniu do miękkości mięsa, pod koniec dodajemy pokruszoną suchą bułkę. Następnie całość studzimy i mielimy wraz bułką (dwa razy) w maszynce do mięsa.
Do zmielonego mięsa dodajemy, jajka, doprawiamy przyprawą uniwersalną i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Formę do pieczenia smarujemy pozostałym smalcem, oprószamy bułką tartą i wykładamy plastrami boczku wędzonego. Następnie nakładamy masę mięsną, zawijamy plastry boczku i mocno ubijamy formę z masą mięsną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny, następnie studzimy w formie.
Delikatnie wyjmujemy z formy, kroimy w kawałki (1 cm) i podajemy z natką pietruszki, ćwikłą z chrzanem lub żurawiną i grzankami.