Pasztet wege z chrzanem z żurawiną wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasztet:

  • cukinia

    4 sztuki
  • marchewka

    3 sztuki
  • kasza jaglana

    50 g
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • cebula pokrojona w kostkę

    2 sztuki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • parmezan

    50 g
  • jajka duże

    2 sztuki
  • koper świeży

  • oliwa

    2 łyżki
  • chrzan z żurawiną

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cukinie oraz marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie całość posól, dobrze wymieszaj i odstaw na około 20 minut.

2. Następnie wyciśnij z warzyw wszystkie soki i dodaj: kaszę jaglaną, cebulę, starty parmezan, posiekany czosnek i dopraw: przyprawą curry, kminem rzymskim, świeżym koperkiem, wędzoną papryką, świeżo zmielonym pieprzem.

3. Do masy wbij 2 jajka i całość dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę pasztetową przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na samym końcu posmaruj pasztet delikatnie oliwą i posyp czarnuszką.

4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 70 minut.

5. Tak przygotowany pasztet podawaj z chrzanem z żurawiną.

Smacznego

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat