Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wege z chrzanem z żurawiną wg Piotra Ogińskiego
1. Cukinie oraz marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie całość posól, dobrze wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
2. Następnie wyciśnij z warzyw wszystkie soki i dodaj: kaszę jaglaną, cebulę, starty parmezan, posiekany czosnek i dopraw: przyprawą curry, kminem rzymskim, świeżym koperkiem, wędzoną papryką, świeżo zmielonym pieprzem.
3. Do masy wbij 2 jajka i całość dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę pasztetową przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na samym końcu posmaruj pasztet delikatnie oliwą i posyp czarnuszką.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 70 minut.
5. Tak przygotowany pasztet podawaj z chrzanem z żurawiną.
Smacznego