Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pasztet:
-
cukinia
4 sztuki -
marchewka
3 sztuki -
kasza jaglana
50 g -
ząbki czosnku
4 sztuki -
cebula pokrojona w kostkę
2 sztuki -
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 łyżka -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżka -
Czarnuszka nasiona Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
parmezan
50 g -
jajka duże
2 sztuki -
koper świeży
-
oliwa
2 łyżki -
chrzan z żurawiną Smak
Przepis i sposób przygotowania Pasztet wege z chrzanem z żurawiną wg Piotra Ogińskiego
1. Cukinie oraz marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie całość posól, dobrze wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
2. Następnie wyciśnij z warzyw wszystkie soki i dodaj: kaszę jaglaną, cebulę, starty parmezan, posiekany czosnek i dopraw: przyprawą curry, kminem rzymskim, świeżym koperkiem, wędzoną papryką, świeżo zmielonym pieprzem.
3. Do masy wbij 2 jajka i całość dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę pasztetową przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na samym końcu posmaruj pasztet delikatnie oliwą i posyp czarnuszką.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 70 minut.
5. Tak przygotowany pasztet podawaj z chrzanem z żurawiną.
Smacznego
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się