Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wege z chrzanem z żurawiną wg Piotra Ogińskiego

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pasztet:

cukinia 4 sztuki
marchewka 3 sztuki
kasza jaglana 50 g
ząbki czosnku 4 sztuki
cebula pokrojona w kostkę 2 sztuki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
sól morska Prymat w młynku do smaku
parmezan 50 g
jajka duże 2 sztuki
koper świeży
oliwa 2 łyżki
chrzan z żurawiną Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wege z chrzanem z żurawiną wg Piotra Ogińskiego

1. Cukinie oraz marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie całość posól, dobrze wymieszaj i odstaw na około 20 minut.

2. Następnie wyciśnij z warzyw wszystkie soki i dodaj: kaszę jaglaną, cebulę, starty parmezan, posiekany czosnek i dopraw: przyprawą curry, kminem rzymskim, świeżym koperkiem, wędzoną papryką, świeżo zmielonym pieprzem.

3. Do masy wbij 2 jajka i całość dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę pasztetową przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na samym końcu posmaruj pasztet delikatnie oliwą i posyp czarnuszką.

4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 70 minut.

5. Tak przygotowany pasztet podawaj z chrzanem z żurawiną.

Smacznego

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak