Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Tortille i wrapy

Przepisy z kategorii Tortille i wrapy: 8
Sortuj:

Tortille i wrapy to świetna alternatywa dla klasycznego pieczywa, po zjedzeniu którego często czujemy się przejedzeni. To oczywiście za sprawą glutenu zawartego w jasnym pieczywie, najczęściej pszennym. Pojęcie “tortilla” i “wrap” często używane jest zamiennie, jednak istnieją między nimi pewne różnice. Zarówno tortilla, jak i wrap to rodzaj cienkich, płaskich placków, które wypełnia się dowolnymi składnikami. Określenie wrap dotyczy przekąski lub potrawy, wypełnionej ulubionymi składnikami, a następnie zrolowanych i gotowych do jedzenia. 

Tortilla najczęściej kojarzy się z kuchnią meksykańską, a jej placki wytwarzane są z mąki kukurydzianej lub pszennej, w zależności od tego w jakim regionie są przygotowywane. Używając tej pierwszej, zyskują one pięknego, lekko żółtego koloru, tym samym są świetnym dodatkiem w kuchni bezglutenowej. Oprócz koloru, mają ciekawą strukturę i smak. Tortilla to główny składnik doskonale znanych meksykańskich dań takich jak: tacos, enchiladas, burito czy quesadillas. W serwisie Doradca Smaku znajdziecie przepis na tortillę od podstaw! Wśród najbardziej popularnych przepisów na tortillę znajdziecie między innymi tortillę z kurczakiem, tortillę z wołowiną, w wersji wegetariańskiej i to zarówno tortillę na zimno, jak i na ciepło. 

TORTILLA - PRZEPISY

Wrap to termin bardziej ogólny, który dotyczy dań zrollowanych w cienkiego placka tortilli. Placki do wrapów, podobnie jak do tortilli mogą być przygotowane z różnej mąki. Wrapy w odróżnieniu do tortilli nie mają już meksykańskiego charakteru i nie muszą kojarzyć się z potrawami typowo meksykańskimi. Jako, że do ich wypełnienia można wybrać różnorodne składniki, wrapy mogą stanowić przekąskę śniadaniową, lunchową czy obiadową.  Ich wszechstronność pomaga w dopasowaniu do indywidualnych preferencji smakowych i żywieniowych. Najczęstszym wypełnieniem wrapów jest mięso, np. kurczak czy wołowina, warzywa, sałatki, sosy czy sery. Z tego względu wrapy to świetna pozycja do menu mięsnego i wegetariańskiego. Wrapy są często szybką i prostą propozycją na szybki i zrównoważony posiłek, zarówno w pracy, szkole czy podróży. Placki tortilli warto mieć zawsze w szafce kuchennej, ponieważ nadziewając je wybranymi składnikami, uzyskujemy pełnowartościowe danie. Najprostszym przepisem są tortille z kurczakiem. Wystarczy jedynie pokrojony w paski lub większe kawałki filet z kurczaka, następnie usmażony i zestawiony z dodatkiem ulubionych warzyw: pokrojonych w słupki papryk, ogórków, marchewki czy listkami sałaty. Do tortilli z kurczaka i nie tylko, świetnie sprawdzi się dodatek sosu na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu, dzięki któremu danie będzie soczyste. Przepisów na tortillę z kurczakiem jest wiele, np.. Tortilla z kurczakiem i warzywami z sosem czosnkowo-koperkowym, tortilla z kurczakiem i warzywami czy tortilla z kurczakiem w chrupiącej panierce. 

WRAPY NA ŚNIADANIE

Wrapy to również świetny pomysł na danie śniadaniowe. Można połączyć je ze śniadaniowym omletem, jajecznicą z boczkiem, szpinakiem, awokado czy serem żółtym lub feta. Dobrane składniki mogą zadecydować o tym, że takie śniadanie będzie pełnowartościowe i z pewnością zaspokoi Wasz poranny głód na kilka godzin (aż do drugiego śniadania).  

Jako danie lunchowe, wrapy są alternatywą dla kanapek, które już po pewnym czasie chcemy wyeliminować z diety lub przynajmniej ograniczyć ich ilość. Taki przepis na tortillę można wypełnić sałatą, warzywami i hummusem, tworząc pożywny posiłek, który z łatwością zabierzemy ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię.  
Zaletą tortilli czy wrapów jest również to, że zawinięte w folie aluminiową są łatwe do zapakowania i przetransportowania w torbie lub torebce, co z pewnością docenią osoby prowadzące zdrowy tryb życia.  

Mimo, że mamy przepis na tortillę, to jednak często nie potrafimy właściwie jej zawinąć.  

JAK POPRAWNIE ZWINĄĆ TOTRILLĘ?

Nie ma jednego sposobu na zawinięcie placków tortilli czy wrapów. Często różnią się one od siebie w zależności od tego czy zostały wypełnione mokrymi składnikami (np. jak w burito) czy suchymi (np. samymi warzywami i kurczakiem). Jednym ze sposobów jest umieszczenie nadzienia po jednej stronie placka tortill, delikatne zagięcie do góry dolnej strony i zwijanie boku w kierunku suchej strony placka. 

Innym sposobem, który najczęściej stosowany jest przy wrapach jest nałożenie nadzienia na środek placka, zagięcie jego dołu do góry, a następnie obydwu boków (tak by jeden przykrył drugi bok.  

Wybierzcie swój przepis na tortillę i sprawdźcie, który sposób jej zwijania pasuje Wam najbardziej. Pamiętajcie - trening czyni mistrza! 

Tortille i wrapy stanowią kreatywną i smaczna opcję śniadaniową, lunchową czy obiadową, umożliwiając eksperymentowanie ze składnikami, smakami, strukturami, zaspokajając tym samym gust każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak