Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Tagliatelle

Przepisy z kategorii Tagliatelle: 7
Sortuj:

Poznaj najlepsze przepisy Doradców Smaku i dowiedz się jak szybko, łatwo i przyjemnie przygotować przepyszne dania z użyciem makaronu tagliatelle.  

CO TO JEST TAGLIATELLE? 

Tagliatelle, to wywodzący się z Włoch makaron w formie eleganckich, długich i grubych wstążek produkowany z wysokiej jakości pszenicy durum. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa “tagliare” oznaczającego “cięcie” lub “krojenie”. Jak głosi legenda, kształt makaronu tagliatelle był inspirowanymi długimi puklami loków Lukrecji Borgii, włoskiej arystokratki żyjącej w epoce Renesansu. Został specjalnie nadany przez kucharza przygotowującego dania z okazji ślubu Lukrecji z księciem Alfonso d’Este. Ciekawostka związana z historią powstania makaronu, nadaje mu dodatkowego uroku.   

Z CZYM PODAWAĆ MAKARON TAGLIATELLE? 

W obecnych czasach, dania zawierające makaron tagliatelle zdobyły uznanie smakoszy z całego świata. Ceniony jest przede wszystkim za uniwersalne, bardzo wszechstronne zastosowanie. Jest prosty do przygotowania, wystarczy wrzucić go do wrzącej osolonej wody i po kilku minutach będzie gotowy. Warto pilnować czasu gotowania by był al dente - jędrny i lekko twardy. Po odcedzeniu, ugotowany, szeroki i długi makaron tagliatelle kładziemy na patelnię by doskonale połączył się z sosami oraz rozmaitymi dodatkami takimi jak mielone mięso wieprzowe, kurczak, ryby i owoce morza, grzyby, ser żółty, a także warzywa m.in. szpinak, brokuły czy suszone pomidory. Wybrane składniki w połączeniu z makaronem tagliatelle to sposób na szybki i bardzo łatwy do przygotowania obiad lub kolację dla jednej lub kilku osób.  

W serwisie DoradcaSmaku.pl znajdziesz wiele różnorodnych przepisów z jakimi składnikami wykorzystać ten pyszny makaron i w jakich daniach sprawdza się najlepiej.  

TAGLIATELLE Z MIĘSEM  

Szerokie wstążki makaronu tagliatelle idealnie komponują się z wołowym mięsem mielonym i gęstym sosem bolognese. To właśnie tagliatelle con ragu alla bolognese, a nie popularne i szeroko znane “spaghetti bolognese “jest oryginalnym daniem kuchni włoskiej, podawanym w restauracjach na Półwyspie Apenińskim. Szeroki makaron taki jak tagliatelle lub pappardelle najlepiej pasuje do ciężkiego sosu i mięsa. W prawdziwej kuchni włoskiej, nitki spaghetii zwykło stosować się do znacznie lżejszych sosów.  

Do makaronu tagliatelle znakomicie pasuje smażone mięso drobiowe np. kurczak w gęstym i aromatycznym sos śmietanowym. Takie danie warto wzbogacić pieczarkami, serem żółtym oraz aromatycznymi przyprawami, takimi jak przyprawa do makaronu i dań kuchni włoskiej czy przyprawa orientalna curry.  

TAGLIATELLE Z RYBAMI I OWOCAMI MORZA 

Kuchnia włoska słynie z potraw zawierających ryby i owoce morza. Nie inaczej jest z daniami na bazie makaronu tagliatelle. W Doradcy Smaku znajdziesz przykłady podobnych połączeń w postaci przepisów na tagliatelle z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami, a także tagliatelle z krewetkami. Inne owoce morza, które można użyć z makaronem tagliatelle to m.in. kalmary, małże czy ośmiornice. Dania podawać m.in. z sosami na bazie śmietany, pomidorów lub białego wina.  

TAGLIATELLE Z WARZYWAMI 

Makaron tagliatelle znakomicie sprawdza się w połączeniu z warzywami z patelni lub grilla. Doskonałym przykładem jest tagliatelle ze szpinakiem i czosnkiem a także tagliatelle z brokułami, tymiankiem i suszonymi pomidorami. Innymi warzywami polecanymi do makaronu tagliatelle są szparagi, papryka, cukinia czy marchew. Duży wybór przepisów z makaronem tagliatelle i warzywami ucieszy przede wszystkim wegetarian i osoby unikające spożywania mięsa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak