Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Sałatka ziemniaczana z jajkiem i sosem musztardowym
Wiosna i Wielkanoc idą ze sobą w parze! Dlatego warto korzystać z sezonowych produktów i postawić na sałatki, które po długiej i ponurej zimie, szybko znikną ze świątecznego stołu.
Przygotowanie sałatki:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy do ziemniaków i frytek. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo.
Przygotowanie sosu:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać ocet i bulion i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę. Na koniec dodać musztardy i odrobinę cukru. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Sos zdjąć z palnika. W misce połączyć szpinak z ziemniakami pokrojonymi w grube plastry, jajkami pokrojonymi w ćwiartki i rzodkiewką pokrojoną w plasterki. Dodać plasterki szynki pokrojone na pół i posiekamy koperek.
Całość polać sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.