Wielkanoc: Sałatka ziemniaczana z jajkiem i sosem musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • ziemniaki młode

    800 g
  • jajka

    5
  • szynka parmeńska

    200 g
  • szpinak

    200 g
  • rzodkiewki

    8
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżka
  • koperek

    1 pęczek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Sos musztardowy

  • cebula czerwona

    1
  • olej

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    150 ml
  • musztarda francuska

    2 łyżki
  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • cukier

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sałatki:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy do ziemniaków i frytek. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo.

Przygotowanie sosu:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać ocet i bulion i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę. Na koniec dodać musztardy i odrobinę cukru. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos zdjąć z palnika. W misce połączyć szpinak z ziemniakami pokrojonymi w grube plastry, jajkami pokrojonymi w ćwiartki i rzodkiewką pokrojoną w plasterki. Dodać plasterki szynki pokrojone na pół i posiekamy koperek. Całość polać sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 17.06.2017 07:29
Smakowita i kusząca sałatka
IZABELA29 12.04.2017 16:13
Pysznie wygląda :)
MonikaW 30.03.2017 19:58
Ciekawa propozycja
Bożena Matuszczyk 22.03.2017 08:31
Smakowita i kusząca sałatka;)
Iwusia 10.03.2017 22:24
wspaniała propozycja
Barbara13 10.03.2017 17:36
Smacznie i sycąco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat