Konfitury to przetwory z wiśni, malin, czarnej porzeczki, pigwy, aronii czy innych owoców, które powstają przez gotowanie owoców w syropie z wody i cukru lub w soku z winogron, do momentu aż osiągną pożądaną konsystencję. Gotowe konfitury możemy wykorzystać jako do przygotowania ciast i innych deserów, nadzienie naleśników, dodatek do kanapek czy naturalny słodzik do herbaty. Są bardzo zdrowe i znane ze swoich właściwości wzmacniających odporność i uzupełniających niedobory witaminowe.
Przygotowanie domowych konfitur jest łatwe, a z przepisami Doradców Smaku na pewno uda Ci się uzyskać najlepszy smak. Pamiętaj, by do domowych konfitur wybrać tylko najlepsze owoce, dojrzałe, bez uszkodzeń czy przebarwień. Ponadto, powinny być one bardzo słodkie i zawierać nie mniej niż 60% cukru.
Proces przygotowania konfitur jest zwykle podobny, choć może różnić się w zależności od owoców. Do gotującego się, słodkiego syropu z cukru i wody należy dodać umyte, obrane, pokrojone, a jeśli trzeba wydrylowane owoce. Gotujemy je dalej powoli, a gdy nabiorą szklistej konsystencji przekładamy do słoiczków i mocno zakręcamy. Po ostygnięciu słoiczków, przechowujemy je w spiżarce lub w piwnicy. Będą gotowe i czekać gdy tylko najdzie nas ochota/
Różnice między konfiturą a dżemem dotyczą w głównej mierze konsystencji, a także zawartości owoców, cukru oraz środków zagęszczających.
W konfiturze zawartość owoców jest znacznie większa niż w przypadku dżemu i wynosi minimum 50 gramów owoców na 100 gram gotowego produktu. Konfitura jest również wyraźnie słodsza niż dżem, a cukier jest jedynym konserwantem używanym do jej produkcji. Nie zawiera również sztucznych zagęszczaczy - podczas przygotowywania konfitur nie używamy żelatyny, cukru pektynowego czy substancji żelującej agar-agar.
W serwisie kulinarnym Doradca Smaku znajdziesz wiele pysznych przepisów na domowe konfitury z różnorodnych, słodkich owoców. Szczególnie polecam Twojej uwadze poniższe przepisy na konfitury.
Konfitury są świetnym dodatkiem do herbaty, a najlepiej smakują i rozgrzewają zwłaszcza w chłodniejsze dni. Jako główny składnik konfitury do herbaty idealnie sprawdzi się cytryna, której kwaśny smak zawsze pasuje do napoju. Innym popularnym wyborem do czarnej, zielonej czy owocowej herbaty jest konfitura z pigwy.
Zdrową alternatywą dla tradycyjnych, bardzo słodkich przetworów są konfitury bez cukru. Są one polecane przede wszystkim diabetykom, a także osobom na diecie lub po prostu wszystkim, którzy pragną ograniczyć spożycie cukru. Przykładem przepisu na konfitury bez cukru są np. powidła śliwkowe.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: