Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Finger food

Przepisy z kategorii Finger food: 8
Sortuj:

Finger food

Finger food to pochodzący z języka angielskiego termin, oznaczający dosłownie “jedzenie palcami”. W ten sposób: bezpośrednio z palców do ust, bez użycia sztućców oraz potrzeby odstawienia na talerzyk, konsumujemy rozmaite, niewielkich rozmiarów przekąski.  

Dania finger food zwykle podawane są na talerzykach lub półmiskach, w taki sposób by każdy łatwo mógł po nie sięgnąć. Spotkać możemy je przede wszystkim podczas przyjęć, bankietów, imprez, wesel, czy innych spotkań towarzyskich. Po przepisy na przekąski typu finger food szczególnie chętnie sięgamy gdy wybieramy się na wspólne oglądanie meczu lub organizujemy przyjęcie z okazji urodzin, Sylwestra, Andrzejek czy Halloween.  

Olbrzymią zaletą przekąsek finger food jest to, że jedzenie nie odciąga nas od innych zajęć. Nie musimy nawet siedzieć przy stole by zjeść całą porcję. Gdy zgłodniejemy, wystarczy dosłownie chwila moment by chwycić w palce i skonsumować niewielką przekąskę, a następnie można wrócić do rozmowy lub tańca  

Popularne przekąski finger food

W serwisie DoradcaSmaku.pl znajdziesz wiele ciekawych przepisów na różnorodne mini przekąski typu finger food. W zależności od formy przygotowania, wyglądu czy składników można je podzielić na kilka - kilkanaście rodzajów.  

Najpopularniejszymi przekąskami finger food są: 

Koreczki / szaszłyki – powszechnie znana, banalnie prosta do przygotowania przekąska finger food. Na wykałaczki lub małe patyczki nabijane są kawałki mięsa, sera oraz warzyw i owoców. Szczególnie chętnie do koreczków stosujemy czarne i zielone oliwki, ogóreczki, pieczarki, paprykę, pomidorki koktajlowe, ananas, ser żółty, kulki mozzarelli, kiełbasę, kabanosy czy zawinięty ciasno w rulonik plasterek szynki. Skład koreczków zależy od dostępności składników i naszej inwencji. Przygotowując tę przekąskę pamiętajmy, że nie wszyscy goście jedzą mięso i część koreczków zróbmy w wersji wegetariańskiej.  

Śledziki - specjalny rodzaj koreczków, który nie wymaga wielu składników. Do nabitego na patyczek śledzia z oleju najlepiej pasuje ogóreczek konserwowy, marynowana papryka czy marynowany ząbek czosnku.  

Mini kanapeczki – proste, smaczne i dające duże pole do manewru przekąski finger food. Na malutkim kawałku pieczywa, zwykle bagietce kładziemy ulubione składniki, np. serek, pastę z twarogu, jajek, fasoli czy awokado, czy hummus okraszone dodatkami warzywnymi lub mięsnymi. Zamiast bagietki, jako podkład możemy też użyć chrupiących krakersów 

Mini burgery – uwielbiane przez nas hamburgery w wersji mini, w sam raz na jeden kęs!  

Mini tortille - zawinięte w ciasto tortilli ruloniki posmarowane sosem i zawierające mięso, ser, warzywa. Zwykle jedną dużą tortillę kroimy na mniejsze kawałeczki, do zjedzenia jako finger food.  

Kuleczki serowe lub ziemniaczane – panierowane w migdałach lub bułce tartej kuleczki z żółtego sera, mozzarelli lub z ziemniaków. Dodatkowo, nadzienie możemy wzbogacić suszonymi pomidorami czy oliwkami.  

Babeczki – malutkie kruche ciasteczka wypełnione słodką lub wytrawną masą składającą się np. z żółtego sera, masła i bazylii lub konserwowego selera, jabłek i jajka na twardo. Jako smaczna dekoracja tej przekąski finger food znakomicie sprawdzą się orzechy włoskie czy rzodkiewka.  

Ciasto francuskie – sakiewki z ciasta francuskiego to idealne miejsce do schowania smakowitych składników takich jak kurczak, ser feta, suszone pomidory czy szpinak.  

 

Wypróbuj znalezione na DoradcySmaku przepisy i zaskocz gości pięknie wyglądającymi i znakomicie smakującymi przekąskami finger food.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak