Fasola to roślina strączkowa, którą można spotkać pod wieloma odmianami. Jest składnikiem bardzo wartościowym, ponieważ jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały. Szczególnie doceniania jest przez osoby, będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Fasola jest doskonałym zamiennikiem mięsa. Jej zastosowanie jest na tyle szerokie, że obok potraw wytrawnych, z powodzeniem, przygotujemy na jej bazie także desery – w tym tak uwielbiane brownie. Fasolę można także użyć do zup, sałatek, gulaszy a nawet zrobić na jej bazie fit kotlety. Fasola jest również dodatkiem do obiadu.
Warto jednak wiedzieć, który gatunek fasoli do czego pasuje, aby przygotowywane posiłki miały niepowtarzalny smak.
Fasola biała - najpopularniejszy gatunek tej rośliny, który można kupić w sklepach i na straganach przez cały rok. Najczęściej wykorzystywana jest do ugotowania fasolki po bretońsku czy hummusu.
Fasola czerwona - roślina często wykorzystywana do przyrządzania dań inspirowanych kuchnią meksykańską - w tym buritto czy taco. Ciekawy składnik do sałatek, który nadaje potrawie przyjemnego koloru i nieco słodkiego smaku.
Fasola zielona lub żółta zwana szparagową - doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu, sałatek czy zapiekanek. Nadaje potrawom chrupiącego akcentu.
Fasola mung – doceniana szczególnie przez fanów kuchni azjatyckiej.
W przeglądzie najciekawszych dań z fasoli nie może zabraknąć tych najbardziej popularnych jak fasolka po bretońsku. Jest to szybkie danie jednogarnkowe, w duchu zero waste, które przygotujecie w ciągu godziny. Ważne, aby biała fasola była wcześniej namoczona przez co najmniej 12 godziny do napęcznienia. Zupa fasolowa to kolejna propozycja, którą uwielbiają Doradcy Smaku. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością majeranku polecana jest szczególnie, gdy za oknem panuje mróz i chłód.
Żółta oraz zielona fasolka szparagowa doskonale sprawdzi się w roli dodatku do obiadu. W tym celu koniecznie przygotuj ją na maślę z dużą ilością bułki tartej.
Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej koniecznie wypróbuj przepisu na smalec z fasoli i pyszny deser – brownie z czerwonej fasoli.
Wśród przepisów na DoradcaSmaku.pl nie brakuje także inspiracji na wykorzystanie fasoli jako składnika przekąsek - w tym sałatek i tart.
Jak widzicie - możliwości tutaj jest bardzo wiele. Uwielbiane rodzaju fasoli wcale nie muszą być wykorzystywane jedynie jako dodatek do obiadu, ale także na jej bazie można przyrządzić wiele samodzielnych dań i potraw.
Tutaj odpowiedź nie jest jednoznaczna. W przypadku fasoli białej i czerwonej najważniejsze jest, aby ją namoczyć w zimniej wodzie na co najmniej 8 godzin przed planowanym jej wykorzystaniem. Po tym czasie fasolę należy odcedzić, wypłukać i napełnić czystą wodą. Czas gotowania uzależniony jest od wielkości ziaren i waha się między 3z0-90 minut. Co ważne, nie należy solić fasoli przed gotowaniem, bo wtedy jej skórka może stwardnieć.
W przypadku fasolki szparagowej najpierw trzeba ją dokładnie umyć i odciąć końcówki. Tak przygotowaną fasolkę, wkładamy do garnka z zimną wodę i gotujemy przez 4-9 minut. Fasolkę szparagową można także ugotować na parze – tutaj czas to ok. 15-20 minut. Gotując fasolkę należy zwrócić uwagę, aby nie straciła chrupkości i koloru.
To, skoro już wiecie, jak ugotować fasolę to skorzystajcie z inspiracji Doradcy Smaku na jej wykorzystanie i przygotujcie wiele pysznych i kolorowych dań.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: