Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariański pasztet z pieczarek

5.0
(47)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pasztet wegetariański z pieczarek jest świetnym dodatkiem do kanapek, ale może być również podany w formie przystawki lub przekąski do uwielbianej sałatki jarzynowej. Swoją konsystencją przypomina pasztet mięsny, ale smak jest zaskakująco dobry i trudno zorientować się, że brak w nim mięsa. Wegetariański pasztet z grzybów to świetna opcja dla gości i domowników, którzy nie jedzą dań mięsnych.

Składniki:

Składniki:

pieczarki 1 kg
zielona pietruszka 1 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jajka ugotowane na twardo 1 sztuka
jajko 1 sztuka
masło 30 g
olej 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański pasztet z pieczarek

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie wegetariańskiego pasztetu. Jednym z nich jest wegetariański pasztet z grzybów przygotowany z pieczarek, bułki tartej i jajek. Jeśli chcecie, możecie pasztet wzbogacić posiekanymi orzechami.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki umyć i pokroić w kawałki. Na patelni rozgrzać olej z masłem, podsmażyć grzyby, doprawiając solą, pieprzem i liśćmi laurowymi.

2. Podsmażone pieczarki zmielić maszynką do mięsa razem z jajami na twardo.

3. Do masy dodać surowe jajo, posiekaną natkę oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką.

4. Piec ok 45 minut w temp 180 stopni (góra+dół).

Z czego można zrobić pasztet wegetariański?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak