Kompot to domowy napój z sezonowych owoców. Najczęściej przyrządzamy go z truskawek, jabłek, rabarbaru, śliwek i wiśni. Kompot można przyrządzać z różnego rodzaju owoców: świeżych, suszonych lub owoców ze słoików. Kompoty można wzbogacać przyprawami: cynamonem, kardamonem, anyżem, kolendrą lub goździkami. Kompoty można pić na ciepło lub na zimno. Schłodzony kompot to orzeźwiający, smaczny napój, który latem świetnie gasi pragnienie.
Historia przyrządzania kompotu ma ponad 700 lat i wywodzi się z Bizancjum. Kompot jest najbardziej popularny w Europie Środkowej i Wschodniej. W kulturze polskiej kompot często towarzyszy obiadom. Ciekawą odmianą kompotu jest ten z suszonych owoców, w tym wędzonych śliwek. Taki kompot to tradycyjny napój przyrządzany na Wigilię świąt Bożego Narodzenia.
Kompot jest łatwy do przygotowania. Polega na zagotowaniu owoców z dodatkiem cukru. Można dodać do niego przyprawy, np. laskę cynamonu. Proporcje są następujące 50 dag owoców na 3-4 litry wody. Proporcje zależą od owoców i tego, ile zawierają wody. Kompot można schłodzić lub pić ciepły.
Zasada gotowania kompotu jest prosta: najpierw gotujemy owoce w wodzie, a na koniec je słodzimy. Kompot gotuje się ok. 20-30 minut.
Jeśli owoce zawierają pestki (np. śliwki lub wiśnie), usuń je przed gotowaniem. Warto to zrobić, bo pestki zmienią smak wywaru.
Kompoty to także popularny rodzaj przetworów. Owoce gotuje się w wodzie z cukrem i zamyka w słoikach. Takie kompoty podaje się zimą, na ciepło jako dodatek do obiadu.
Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na kompoty.
Kompot ze świeżych śliwek – przygotowany ze świeżych owoców, z dodatkiem cukru i cynamonu. Ma wyjątkowy smak, najlepiej smakuje schłodzony
Kwaskowy kompot z jabłek i rabarbaru – kiedy taki kompot pojawia się na stole, to znaczy, że już przyszło lato. Kompot rabarbarowo-jabłkowy ma wyjątkowy smak – jest lekko cierpki i świetnie gasi pragnienie.
Kiedy obrodzą nam truskawki, warto zamknąć ich owoce w słoiku. Zobacz, jak zrobić pyszny kompot z truskawek na zimę. Wystarczą tylko 3 składniki: truskawki, woda i cukier.
Nietypowym przepisem na kompot, jest ten z owoców cytrusowych i przypraw korzennych. Najlepiej ugotować go zimą i podawać na ciepło, jako rozgrzewający napój.
Popularnym sposobem na przerobienie nadmiaru jabłek, jest ugotowanie kompotu i włożenie go do słoików.
Jeśli lubisz kwaskowe owoce, to spodoba Ci się przepis na kompot z czerwonych porzeczek lub wiśni. Te owoce nie są słodkie i wyróżnia je kwaskowo-cierpki smak.
Kompoty to dobry sposób na wykorzystanie owoców, które obrodziły. Zobacz nasze porady dotyczące przyrządzania przetworów z owoców:
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: