Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Wegańskie śniadanie

Przepisy z kategorii Wegańskie śniadanie: 4
Sortuj:

Co na wegańskie śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto co najmniej dzień wcześniej przemyśleć, co na nie przygotować - szczególnie kiedy z diety eliminujemy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Śniadanie wegańskie z pewnością będzie różniło się od tego, które uwzględnia dodatek szynki, jajek, masła czy chociażby mleka. Nie oznacza to jednak, że śniadania wegańskie są nudne i pozbawione składników odżywczych. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów, które są alternatywą dla tych pochodzenia zwierzęcego czy odzwierzęcego i są pełne wartości odżywczych. Podobnie jest z samymi przepisami i pomysłami na wegańskie śniadanie, np. Jajecznica ma swoją wegańską odmianę w postaci tofucznicy, podobnie jak racuchy z jabłkami.  Śniadanie wegańskie dla jednych może wydawać się czymś bardzo skomplikowanym, jednak na rynku istnieje tak wiele zamienników i produktów roślinnych, że zrobienie wegańskiego posiłku nie jest niczym trudnym. Wystarczy odrobina chęci i pomysłowości. Jeśli jednak dopiero zaczynacie swoją przygodę w kuchni – Doradca Smaku dostarczy Ci wielu pomysłów na wegańskie śniadanie, z których z pewnością wybierzesz coś dla siebie!  

Jakie produkty wegańskie na śniadanie? 

Jakby się zastanowić to wiele produktów, które spożywamy podczas śniadania jest właśnie wegańskich. Owsianka, jaglanka czy otręby, o ile nie przygotowane na mleku krowim są potrawami wegańskimi. Świetnym pomysłem na śniadanie wegańskie jest właśnie owsianka na ulubionym napoju roślinnym: sojowym, migdałowym, orzechowym czy kokosowym, którego dodatek nadaje owsiance określonej nuty smakowej. Idealnym dodatkiem do owsianki są oczywiście owoce świece, liofilizowane oraz bakalie. Taki posiłek jest pełnowartościowy i zaspokaja głód na co najmniej kilka godzin. Alternatywą dla wegańskiej owsianki może być oczywiście wegański mus czekoladowy przygotowany na bazie mleka migdałowego, banana, masła orzechowego i kakao.  

Jeśli jesteście fanami słodkich śniadań wegańskich, z pewnością posmakują Wam różnego rodzaju smoothie czy koktajle. Polecam koktajl energetyczny mango i bananem, w którym dobrane składniki: owoce, warzywa i przyprawy, tworzą niezwykle ciekawą w smaku mieszankę. Taki pomysł na wegańskie śniadanie nie wymaga od Was zbyt wiele pracy, a jedynie urządzenia do miksowania ora składników, które bardzo możliwe, że macie w swojej kuchni.  

Jeśli śniadanie wegańskie, to trudno pominąć wegańskie naleśniki! Ciasto na nie przygotowuje się analogicznie do tych klasycznych, jednak zamiast mleka krowiego wykorzystuje się napój roślinny lub wodę. Nadzienie twarogowe można zastąpić ulubioną konfiturą owocową, serkiem wegańskim czy owocami. Takie słodkie pyszności udekorujcie cukrem pudrem lub kropelką syropu klonowego.  

Dla tych z Was, którzy preferują śniadania wytrawne, świetnym pomysłem na wegańskie śniadanie będzie przygotowanie past warzywnych, w których bazą nie będzie twaróg, ale tofu, jak np. w paście z tofu i karpia wędzonego  czy paście z wędzonego tofu i awokado. Pasty wegańskie można również przygotować z samych warzyw, jak w guacamole, którego bazą jest awokado, cebulka i opcjonalnie drobno siekane pomidory.  

Bycie weganinem to dla niektórych może być wyzwaniem, ale w końcu wszystko wymaga wprawy. Dostęp do produktów wegańskich i odpowiednie informacje o żywieniu, ułatwiają realizację założonego celu.  

Śniadanie wegańskie powinno być przede wszystkim smaczne, sycące i dostarczać niezbędnych składników odżywczych. Powinno być zróżnicowane i przede wszystkim roślinne, a więc przy okazji przyjazne dla Ciebie i środowiska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak