Przepis i sposób przygotowania na: Marchewki z ciasta francuskiego na Wielkanoc
PRZECZYTAJ UWAŻNIE!
By ciasto francuskie nabrało kształtu stożka, który następnie wypełniony zostanie przygotowanym farszem, konieczne jest przygotowanie formy. Jak przygotować marchewki z ciasta francuskiego? Przeczytaj instrukcję:
6 kwadratów z tektury (15 cm x 15 cm), 6 kawałków folii aluminiowej (15 cm x 15 cm), 1 sztuka rozkłóconego jajka.
Brystol kroimy na kwadraty i zwijamy zaczynając od jednego z rogów. Powinien powstać rożek, który zawijamy w folię aluminiową. Ta uchroni rożek przed spaleniem się i przywieraniem do środka marchewki.
1. Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości ok 1 cm. Wcześniej przygotowane rożki smarujemy delikatnie olejem i nawijamy na nie ciasto zaczynając od dołu rożka. Na jedną marchewkę przypada ok. 1,5-2 pasków ciasta.
2. Gotowe marchewki smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut, aż marchewki ładnie się zarumienią.
3. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu delikatnie wkręcamy z marchewek przygotowane przez z nas foremki (stożki).
Farsz
1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy serek wraz z ogóreczkami pokrojonymi w plasterki. Dodajemy poszatkowany szczypiorek, następnie solimy i pieprzymy dla smaku.
2. Marchewki wypełniany farszem, a górę marchewki dekorujemy natką pietruszki.
Warto przygotować również masło rozmarynowe: Masło roztapiamy na dobrze rozgrzanej patelni i dodajemy gałązkę rozmarynu. Smażymy ok 30 sekund i delikatnie studzimy. Gotowe marchewki smarujemy ziołowym masełkiem.