Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Przetwory z borówki

Przepisy z kategorii Przetwory z borówki: 8
Sortuj:

Przetwory z borówki 

Pod hasłem “borówka” kryje się kilka różnych odmian owoców. Borówka amerykańska - niezwykle popularny owoc, który coraz częściej jest dostępnym i zjadanym owocem. Jest świetna do deserów, jako dodatek do musli czy do przetworów. 

Przetwory z borówki amerykańskiej 

Z borówki amerykańskiej możemy zrobić konfiturę czy dżem. Ten przepis na konfiturę z borówek amerykańskich jest sprawdzony i wypróbowany przez wielu użytkowników. Konfitura z tego przepisu ma intensywny smak i aromat. 

Dżem z borówek amerykańskich jest zrobiony z owoców borówki, cukru oraz cukru waniliowego. Taki dżem zużyjesz do kanapek, gofrów czy naleśników. 

Borówki, czyli jagody 

Borówka to także małopolskie określenie na jagody leśne. To wyjątkowe w smaku owoce, z których dodatkiem pieczemy jagodzianki lub robimy z nich dżemy.  

Z jagód (borówek) można także zrobić pyszna nalewką. Jej smak będzie słodki, idealny do popołudniowej kawy. Na nalewkę z borówki będziesz potrzebować około kilograma owoców, pół litra spirytusu, miód i cukier. Zobacz dokładny przepis na nalewkę z borówki. 

Borówka brusznica – przetwory 

Borówka brusznica to leśna odmiana borówek, która ma czerwony kolor i cierpko-gorzki smak. Ze względu na swoje walory smakowe jest idealnym dodatkiem do mięs i dań wytrawnych. Dżem z borówki brusznicy ma wyjątkowy smak. Taki dżem podaje się do pieczonego schabu, deski wędlin i serów.  

Borówki najlepiej zjadać świeże, jednak, kiedy obrodziły warto z nich zrobić domowe przetwory, zwłaszcza, że borówki świetnie nadają się na dżemy, konfiturę czy nalewkę. 

Zobacz więcej przepisów na PRZETWORY OWOCOWE.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak