Przepis i sposób przygotowania na:
Babki marchewkowej z nutą pomarańczy
KROK 1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki oprószamy mąką (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta). Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i miksujemy na mniejszych obrotach. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę, skórkę pomarańczową* oraz rodzynki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką.
* Do ciasta możemy dodać także esencję pomarańczową lub cukier ze skórką pomarańczową
KROK 3. Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 155 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy. Ostudzoną babkę możemy udekorować domowym lukrem, gotową polewą lub cukrem pudrem.