Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem
Barszcz biały na zakwasie, gotowany na wywarze z boczku i białej kiełbasy. Barszcz jest doprawiony chrzanem i podawany z jajkiem i białą kiełbasą. Jeśli chcesz możesz do niego podać ziemniaki.
1. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka zalać dwoma szklankami wody.
2. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut.
3. Następnie dodać zakwas na barszcz biały, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól czosnkową, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.
4. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.