Barszcz biały z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • Barszcz biały

    2 szklanki (własny lub gotowy)
  • woda

    1,5 l
  • boczek wędzony

    80 g
  • chrzan tarty Smak

    2 łyżki
  • jajka ugotowane na twardo

    2 szt.
  • śmietana 30%

    150 ml
  • olej

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • kminek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać barszcz biały, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.
Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.
Doradca Smaku
Barszcz można też podawać z ziemniakami z wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edith80 03.03.2018 22:11
Widać że smaczny barszczyk przepis zabieram do ulubionych;)
Agnieszka-87-25 19.04.2017 07:18
bardzo apetycznie wyglądajacy barszczyk
jejkuchnia 21.03.2017 20:45
Mogłabym jeść codziennie!
asiatok 12.09.2016 11:30
Zamarzył mi się taki barszczyk!
Renataj 29.02.2016 19:20
Uwielbiam:) I to nie tylko w Wielkanoc:)
dom-agi 29.02.2016 18:47
Pięknie podany!
dollce 29.02.2016 13:11
pyszności!
Ela427 29.02.2016 12:39
lubię taki barszczyk

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat