Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Penne

Przepisy z kategorii Penne: 9
Sortuj:

Makaron penne – kształt, gotowanie 

Makaron penne należy do najbardziej znanych i lubianych kształtów makaronu. Pochodzi  oczywiście z Włoch i ma kształt rurek ściętych skośnie, z rowkami. Ta wersja makaronu nazywa się rigate. Rowki są po to, aby zatrzymać jak najwięcej sosu.  Gładkie rurki penne  nazywają się po włosku lisce. Dlatego penne podaje się z sosami: śmietanowym, serowym czy gęstym pomidorowym w stylu sosu arrabbiata.  

Nieco trudności nastręcza wymowa nazwy makaronu penne. W wymowie często pomijamy podwójne nn, a tymczasem to błąd. Penne wymawiamy, tak jak się pisze, czyli penne.  

Ile gotować makaron penne? Zależy od producenta i najlepiej sprawdzić opis gotowania na opakowaniu. Średni czas gotowania makaronu penne na al dente to 9-13 minut. Czas gotowania zależy od wielkości rurek. Najlpeiej kupować makaron zrobiony z mąki durum lub pełnoziarnistej. 

Najpopularniejsze dania z makaronem penne 

Znane i lubione potrawy przyrządzane z makaronu penne to: 

Penne all’arrabbiata – makaron z gęstym, pikantym sosem pomidorowym. 

Penne alla vodka – makaron z sosem z pomidorów i śmietanki, z dodatkiem polskiej wódki. 

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym  

Penne ze szpinakiem i mascarpone 

Wiele z wymienionych wyżej potraw ma legendy dotyczące powstania receptury, np. penne alla vodka czy penne al’arrabbiata. Danie penne al’arrabbiata oznacza „wściekłe pióra”. Smak tej potrawy jest tak pikantny (dodatek chili!), że osoby które je spożywają stają się czerwone na twarzy. Prawdopodobnie potrawa pochodzi z ubogiej kuchni robotników rzymskich. Makaron można przygotować z dosłownie kilku składników, więc jest tanie, proste i szybkie w przygotowaniu. 

Makaron penne – z czym podawać? 

Penne najlepiej smakuje z gęstymi, kremowymi sosami – np. carbonara, sos boloński czy serowy (quarto formaggi). Często serwuje się go z sosami z warzyw, mięs lub owoców morza.  

Idealne składniki do penne to: kurczak, szpinak, oliwki, tuńczyk, suszone pomidory, mascarpone, łosoś, brokuły. Przygotowanie dania na bazie makaronu penne nie powinno sprawiać trudności. Wystarczy przestrzegać opisu gotowania makaronu i na osobnej patelni czy rondlu przygotować resztę składników. Wystarczy wrzucony na oliwę szpinak, zmiażdżony ząbek czosnku i suszone pomidory. Te składniki łączymy serem mascarpone i … gotowe! 

Makaron penne, ugotowany i ostudzony, może być również składnikiem pożywnych sałatek. Zdrowszą i idealną do sałatek, będzie wersja makaronu z mąki pełnoziarnistej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak