Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Parówki

Przepisy z kategorii Parówki: 9
Sortuj:

Śniadania - parówki

Parówki to mięsny przysmak, którym uwielbiamy zajadać się na śniadanie, lunch, kolację lub też w postaci szybkiej przekąski. Cenimy je za ich smak, łatwość i szybkość przygotowania, uniwersalność. Nic dziwnego, że szczególnie chętnie sięgamy po nie chwilę po wstaniu z łóżka, gdy myślimy o pierwszym posiłku zjedzonym w ciągu dnia.  

Jak wybierać parówki?

W sklepach znajdziemy rozmaite parówki z szynki wieprzowej, kurczaka lub indyka, często z ciekawymi dodatkami w postaci sera, bekonu czy papryczek o różnym stopniu ostrości. Podczas wyboru parówek warto postawić na jakość. Zwrócić uwagę, ile zawierają mięsa, jak dużo jest w nich konserwantów, barwników, stabilizatorów, czy innych sztucznych wypełniaczy. Zdecydowanie należy unikać parówek, na których składzie znajduje się skrót MOM oznaczający mięso oddzielone mechanicznie. W takim przypadku mięso składa się w głównej mierze z tłuszczu i skóry, a wartościowe mięśnie stanowią tylko niewielki procent składu produktu.  

Najprostszy sposób na parówki? Gotowanie!

Najczęściej parówki na śniadanie gotujemy. Wkładamy parówki do odpowiednio dużego garnka, zalewamy zimną wodą i włączamy gaz lub indukcję. Innym sposobem jest wrzucenie parówek do już gotującej się wody. Po kilku minutach parówki napęcznieją, ich osłonki spadną (lub trzeba będzie je zdjąć) i będą gotowe do zjedzenia. Podajemy je zwykle z pieczywem, ketchupem, musztardą lub innymi ulubionymi sosami. Łasuchy mogą podać je także z dodatkiem jajecznicy, być mieć prawdziwe “śniadanie na bogato”.  

Parówki + jajka? Idealne połączenie!

Parówki uwielbiają towarzystwo jajek! Wiedzą o tym doskonale mieszkańcy Wielkiej Brytanii, którzy serwują je razem na śniadania. W English breakfast znajdziemy również bekon, fasolkę, pomidorki, pieczarki i grzanki. To dopiero królewskie śniadanie! Innym sposobem wartym wypróbowania jest połączenie parówek z jajkami w jednym daniu przygotowywanym na patelni – omlecie z parówkami. 

Wyrazem miłości dla Waszej drugiej połówki będzie podanie parówek wygiętych w kształt serca, ze środkiem w postaci jajecznicy lub jajka sadzonego. Takie danie nie wygląda efektownie, świetnie smakuje i idealnie nadaje się jako... śniadanie do łóżka  

Parówki w cieście 

Znakomitym pomysłem na przepyszne śniadanko jest przygotowanie parówek w cieście drożdżowym, cieście francuskim, a nawet w cieście stosowanym do produkcji pizzy! W zależności od upodobań - wielbiciele kruchego ciasta wybiorą ciasto francuskie, zaś Ci co wolą bardziej pulchne wypieki postawią na ciasto drożdżowe lub ciasto z pizzy. Gorąco zachęcam do wypróbowania wszystkich wariantów! 

Hot-dogi

Warto postawić także na popularny sposób znany z kuchni street food, jakim jest umieszczenie parówki w gorącej i chrupiącej bułce by zrobić z jej hot-doga. Dodajemy jeszcze liście sałaty, kiszone lub konserwowe ogórki, plasterki pomidora, a całość polewamy ketchupem lub innym sosem. Na koniec polecam posypać jeszcze hot-doga złocistą, chrupiącą, prażoną cebulką. Mniam! 

Co prawda, hot-dogi częściej przygotowujemy jako przekąskę na wieczór niż rano na śniadanie, ale nie zaszkodzi nam czasem niewielkie odstępstwo od reguły. Prawda?

Parówki to bardzo popularna, smaczna, wszechstronna i łatwa do przygotowania propozycja na śniadanie. Niezależnie od tego jaki sposób podania wybierzesz, zjedzenie parówek rano mile połechce twoje kubki smakowe i doda sił na resztę dnia. Smacznego!  

Wypróbujcie także inne, pyszne pomysły na śniadania:  

  • Przepisy na owsianki 
  • Przepisy na pancakes (naleśniki)
  • Przepisy na jajecznice 
  • Przepisy na jajka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak