PROGRAM TV
Doradca Smaku
Stacja telewizyjna: TVN PROWADZĄCY: Michel Moran, Robert Sowa, Andrzej Polan, Daria Ładocha„Doradca Smaku” to serwis dla pasjonatów gotowania i pieczenia. To także znany telewizyjny program kulinarny. Wielbiciele dobrej kuchni znajdą w nim ciekawe przepisy i inspiracje dla swoich kuchennych realizacji.
W poniedziałek, 2 września 2024 rozpoczyna się 21. sezon programu „Doradca Smaku”. Prowadzącym program, podobnie jak w poprzednich 2 sezonach, będzie chef Michel Moran. To francuski restaurator, chef kuchni pochodzenia hiszpańskiego, który w branży gastronomicznej działa od ponad 40 lat. Jest właścicielem restauracji Ma Maison. Nazwa tej restauracji doskonale oddaje filozofię gotowania Michela Morana – jedzenie powinno być smaczne, domowe i dawać przyjemność oraz miłe skojarzenia z domem i dobrą kuchnią domową.
Nowe odcinki programu Doradca Smaku będą emitowane od poniedziałku do czwartku na antenie stacji TVN. Tym razem tematem przewodnim programu są kuchnie świata. Zobaczycie popularne, znane na świecie dania kuchni włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej, południowoafrykańskiej, koreańskiej, wietnamskiej czy polskiej. Możecie się spodziewać przepisu na bibimbap, cocido madrileño czy banquette de dinde. Będą przepisy na przekąski - tatar z łososia, ziemniaki z gzikiem czy argentyńskie empanadas. Wielbiciele deserów także znajdą coś dla siebie - lava cake, churros czy ciasto szpinakowe powinny zaspokoić największe apetyty. Wszystkie przepisy zostały przygotowane z wykorzystaniem produktów marek Prymat i Smak. Wielbiciele dań inspirowanych kuchniami świata będą zadowoleni, bo przygotowane przez Michela Morana przepisy cechuje doskonały smak i świetnie dobrane składniki.
Zapraszamy do oglądania „Doradcy Smaku" w TVN od poniedziałku do czwartku o godz. 20:00. W naszym serwisie znajdziesz ostatnie odcinki „Doradcy Smaku” – zarówno przepisy, jak i materiał wideo.
OSTATNIE ODCINKI
WSZYSTKIE PROGRAMY
PROWADZĄCY
Michel Moran
Michel Moran – Francuz o hiszpańskich korzeniach, świadomy szef kuchni i restaurator z ponad 40-letnim doświadczeniem, dla którego zawód kucharza to nie tylko profesja, ale przede wszystkim pasja.
Tajemnice kuchni zgłębiał już jako 14-letni chłopiec. Wykształcenie zdobywał w paryskiej szkole hotelarstwa „Jean Doruant”. Natomiast praktyki zawodowe odbywał w pięciogwiazdkowym hotelu Royle Monceau, zlokalizowanym w samym sercu Paryża oraz w restauracji Le Jardin (oznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin), gdzie szefami kuchni były takie osobistości Gabriel Biscaye czy Bernard Loiseau. Jego kolegą, również praktykantem, był słynny Yannik Alleno.
Od ponad 30 lat pracuje w gastronomii. Doświadczenie zdobywał w różnych regionach Europy. Gotował m.in. w jednej z najstarszych restauracji w Paryżu „Auberge du Vert Galant”, a także w Szwajcarii w hotelu „La Reserve”, oraz w pięciogwiazdkowym hotelu „Beau Rivage” usytuowanym w samym sercu Genewy oraz w elitarnym klubie „Griffings”.
W Niemczech gotował we francuskiej restauracji „Erno´s Bistro” (1 gwiazdka Michelin) oraz w Luksemburgu w „La Lorraine”, a następnie w „Mosconi”. W Luksemburgu też poznał swoją obecną żonę Halinę i dla niej przeprowadził się do Polski. Od 2004 do 2020 był szefem kuchni i właścicielem Restaurant Michel Moran - Bistro de Paris, która mieściła się w budynku Opery Narodowej w Warszawie. Bistro de Paris była rekomendowana przez przewodnik Michelin. Aktualnie prowadzi restaurację MaMaison w podwarszawskich Laskach.
Michel Moran to znany i lubiany prowadzący program kulinarny "Doradca Smaku".
Robert Sowa
Autorytet i Mistrz kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Jest także znany z programów kulinarnych oraz licznych audycji radiowych. Przez wiele lat również kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej.
Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, a kontynuował w Austrii. Po powrocie przez 17 lat zarządzał kuchnią warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. Właściciel autorskiej restauracji N31 restaurant & bar (Warszawa, ul. Nowogrodzka 31). Autor książek kulinarnych: „Esencja Smaku”, „Romans Kulinarny”, „W Poszukiwaniu smaku doskonałego”, „Życie kocha jeść” oraz "Krok po kroku z Robertem Sową".
Andrzej Polan
To nie tylko człowiek z pasją do gotowania, ale i postać telewizyjna znana z uwielbianego przez Polaków kącika kulinarnego "Dzień Dobry TVN" oraz programu "Polska ze smakiem", emitowanego na antenie kanału telewizyjnego Kuchnia+. W przeszłości szef kuchni jednego z najbardziej prestiżowych polskich hoteli, a do niedawna związany także z restauracją Soul Kitchen. Autor książki "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana".
Choć z wykształcenia jest nauczycielem, to swoje życie poświęcił gotowaniu i zgłębianiu kulinarnej wiedzy. Obecnie jest właścicielem restauracji Mała Polana Smaków w Warszawie, gdzie równocześnie pełni rolę szefa kuchni.
Daria Ładocha
Dziennikarka kulinarna, autorka książek o gotowaniu, trenerka kuchni tajskiej, prezenterka telewizyjna. Kreatorka zdrowych, pysznych przepisów. Uwielbia gotowanie, które traktuje jak wielką przygodę. Kocha łączyć smaki i aromaty oraz bawić się strukturami składników. Pasjonatka życia o niepohamowanym apetycie i rozbrajającym uśmiechu. Mama dwójki wspaniałych córek, z którymi poznaje świat, podróżując do jego różnych zakątków.
Jest bohaterką i prowadzącą znane programy kulinarne. Pokazuje, jak gotować zdrowo, lekko i z pasją. Uwielbia upraszczać sobie gotowanie i przygotowywanie posiłków, dlatego zdradza wiele kulinarnych patentów w swoich programach.
Daria Ładocha jest autorką sześciu książek kulinarnych. Jej misją jest zdrowa kuchnia, a pasją – tajska kuchnia. Zgłębiła jej tajniki, szkoląc się w znanych restauracjach w Bangkoku. Jest autorką blogów kulinarnych, na których dzieli się swoją wiedzą, przepisami i podpowiada, jak prowadzić zdrowy i zrównoważony styl życia. To ogromne zaangażowanie w propagowaniu kultury i kuchni tajskiej doceniła Ambasada Tajlandii w Polsce, zapraszając Darię do udziału w kampanii Experience Thailand, a blog One More Thai jako jedyny w Polsce został wyróżniony poleceniem Ambasadora Tajlandii.
Gotowanie – dla niej – to przygoda, klucz do poznawania ludzi i odkrywania nowych miejsc oraz smaków. Zapraszamy w kulinarną podróż z Darią Ładochą!