Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Czekolada

Przepisy z kategorii Czekolada: 5
Sortuj:

Czekolada na gorąco do picia 

Odkryj rozkosz w każdym łyku dzięki przepisom na pyszną czekoladę na gorąco! Ta kategoria to prawdziwa uczta dla miłośników tego aromatycznego napoju. Szeroki wybór przepisów na gorącą czekoladę, która zaspokoi Twoje podniebienie i rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni. Sprawdź, jak przygotować klasyczną czekoladę na gorąco, a może poszukujesz bardziej wyszukanych smaków? Znajdziesz tu również warianty z dodatkiem przypraw, aromatycznych syropów czy orzechów. Niezależnie od Twojego gustu, przepisy na czekoladę na gorąco z pewnością podbiją Twoje podniebienie. Gotowi do rozpoczęcia kulinarnej podróży? Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami i cieszenia się wyjątkowym smakiem gorącej czekolady! 

Jak zrobić czekoladę na gorąco? 

Przygotowanie czekolady na gorąco nie jest trudne. Podstawowy przepis na czekoladę do picia obejmuje kilka składników i nie zajmuje dłużej niż kilkanaście minut. Zwykle potrzebujemy ulubionej czekolady - białej, mlecznej lub gorzkiej, bądź też kakao w proszku. Do tego mleko lub inny napój, na przykład roślinny. Zwykle te właśnie składniki stanowią bazę gorącej czekolady do picia. Poza tym w przepisach można znaleźć wiele ciekawych, czasem nieoczywistych połączeń smakowych. Jeśli chodzi o samą konsystencję czekolady do picia, możemy przygotować ją tak, jak lubimy. Może to być gęsty, kremowy napój, ale też płynna czekolada jak mleko. Sama intensywność napoju to także kwestia osobistych preferencji. Możesz więc dowolnie balansować z przepisem, aby uzyskać idealny smak i konsystencję.  

Czekolada na gorąco - przepisy z ciekawymi dodatkami 

Najciekawszym i jednocześnie najbardziej satysfakcjonującym połączeniem jest słodkość czekolady z ostrością przypraw. Najczęściej wybiera się do tego chili. Taka gorąca czekolada z chili jeszcze mocniej rozgrzewa! Możemy dodać do niej jeszcze cynamon. Przepis znajdziecie tutaj: rozgrzewająca czekolada z chili i cynamonem 

Gorąca czekolada doskonale smakuje z dodatkiem owoców. Ciekawym połączeniem jest napój z bananem. Uzupełnia się go cukrem z wanilią. Gorąca czekolada z bananem świetnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie sycącego. Czekolada na gorąco to napój idealnie pasujący na jesienne i zimowe wieczory. Ten okres kojarzy się z aromatami cynamonu i pomarańczy. To też idealne połączenie z gorącą czekoladą! Taki aromatyczny napój jest po prostu wyborny. Czekolada do picia z karmelizowaną pomarańczą poleca się na rozgrzanie w zimne wieczory.  

Czekolada do picia – z czego zrobić? 

Czekoladę na gorąco możemy przygotowywać z tabliczek ulubionego rodzaju czekolady lub też kakao. Możemy też łączyć te dwa sposoby. W zależności od przepisu, do przygotowywania napoju użyjemy innego sposobu. Oprócz samej czekolady, będziemy potrzebować także bazy do rozpuszczenia proszku bądź tabliczki. Najczęściej stawia się w tym przypadku na mleko, ale w przepisach na gorącą czekoladę pojawia się także woda, napoje roślinne czy dodatek masła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak