Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jakie przyprawy do żurku? Najlepsze dodatki do zupy

Jakie przyprawy do żurku? Najlepsze dodatki do zupy

Żurek to jedna z ulubionych zup Polaków, choć większość je ją raz w roku! Na święta Wielkanocne nie może jej zabraknąć. Jak przyprawić żurek, żeby smakował wyśmienicie? Podpowiadamy!

Bez jakiej zupy nie ma Wielkanocy? Większość z nas odpowie, że bez żurku! Domowy, aromatyczny żur w każdej rodzinie smakuje nieco inaczej. Jedni uwielbiają go z jajkiem, inni nie wyobrażają sobie go bez białej kiełbasy, a jeszcze inni zawsze dodają ziemniaki. Same dodatki to jedno, ale aromat i smak zupy głównie skupia się na przyprawach. Jak najlepiej połączyć je w spójną całość? 

Przepis na żurek - co będzie potrzebne? 

W serwisie Doradca Smaku można znaleźć całą masę przepisów na pyszny żurek. Są prostsze i bardziej złożone wersje, z najróżniejszymi dodatkami. Oto kilka propozycji, każda w innej wersji: 

Jak przyprawiać żurek? Wszystkie przyprawy w jednym! 

Żurek łączy w sobie różne smaki. Pod względem przyprawowym wymaga kilku różnych dodatków, aby miał swój charakter. Co więc zapewni nam zupę pełną smaku, aromatu, ale i pięknego wyglądu? 

Przyprawa do żurku i barszczy białego Prymat łączy w sobie wszystkie polecane przyprawy i dodatki w jednej saszetce. Mamy tam zioła takie jak majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Ale mamy także suszony czosnek i cebulę, a także dwie podstawowe przyprawy: pieprz i sól! Używając tej mieszanki mamy od razu gotowy zestaw wszystkich potrzebnych smaków i aromatów, a więc nie musimy zastanawiać się, ile czego użyć! 

Liść laurowy i ziele angielskie – towarzysze każdej zupy 

Zacznijmy od całkowitej podstawy i bazy każdej zupy, nie tylko żurku. Liść laurowy i ziele angielskie to dwie przyprawy, które praktycznie zawsze idą razem w parze. Co dają zupom? Liść laurowy wzmacnia smak zupy, nadaje charakterystycznego słodko-pieprznego posmaku. Ziele angielskie z kolei nadaje aromat korzenny, lekko ostrawy.  

Nie ma żurku bez majeranku! 

Majeranek to bez wątpienia przyprawa, która najbardziej kojarzy się z żurkiem. Smak tej zupy jest mocno uzależniony od dodatku właśnie tego zioła. Majeranek podkreśla aromat żurku, a do tego nadaje korzennych nut.  

Lubisz bardziej aromatyczny żurek? Dodaj kminek i czosnek suszony! 

Podstawowe przyprawy już znamy, ale do żurku można dodać także dodatkowe elementy. Kminek idealnie komponuje się z kwasowością zupy, a przy tym z pozostałymi, korzennymi i lekko ostrawymi przyprawami. Aby jeszcze mocniej podkręcić te smaki, możesz dorzucić czosnek suszony. Podbije on smak “wkładki” w zupie, czyli ziemniaków, kiełbasy i jajka. Pyszności! 

Ile przypraw dać do żurku? 

Dobrze, wiemy więc, jakie przyprawy warto stosować. Ale ile tego wszystkiego dodać do naszej zupy? Wszystko zależy od tego, ile litrów żurku gotujemy.  

Przyjmijmy, że na 2 litry żurku dodaje się około: 

  • 3-4 sztuki ziela angielskiego 

  • 2-3 liście laurowe 

  • Łyżkę majeranku 

  • Łyżeczkę kminku mielonego 

  • Łyżeczkę czosnku suszonego 

Pamiętajcie jednak, że najważniejsze jest próbowanie i smakowanie w kuchni! Przypraw zawsze można dodać, więc lepiej najpierw zachować umiar, skosztować, a następnie dodać tego, czego nam brakuje! 

No i na sam koniec – nie zapomnijcie o soli i pieprzu! Te przyprawy są nieodłącznym elementem każdego dania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak