Przepis i sposób przygotowania na: Szybki barszcz wielkanocny
Czasami nie zdążymy nastawić zakwasu na barszcz biały... Trudno. Ale nie ma co załamywać rąk, tylko sięgnąć po przepis na szybki barszcz. Zrobicie go z kupnego barszczu białego - takiego w szklanej butelce. Ostatecznie sięgnijcie po wersję z torebki. Aromatu dodadzą mu: wywar z boczku oraz przyprawy. Tu jest wersja barszczu na szybko zabielanego śmietaną i podawanego z jajkiem i rzeżuchą.
1. Na gotującą się wodę wrzucić boczek, liście laurowe, ziele, sól i pieprz. Gotować około pół godziny, a następnie dodać chrzan, obrane ząbki czosnku (można je przepuścić przez praskę), majeranek (ja daję dużo). Kiełbasę pokroić w plastry lub półplastry i dodać do wywaru. Całość gotować około 15 minut. Doprawić przyprawami, dodać gotowy barszcz z butelki (lub torebki), zagotować. Na koniec zabielić śmietaną.
2. Jajka obrać, pokroić na kawałki i dodać do barszczu. Przed podaniem można posypać rzeżuchą.