Szybki barszcz wielkanocny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    0,5 kilograma
  • kiełbasa śląska

    0,5 kilograma
  • jajko ugotowane na twardo

    8 sztuk
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • śmietana 18%

    200 mililitrów
  • czosnek

    5 ząbków
  • Chrzan śmietankowy Smak

    4 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
  • rzeżucha

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na gotującą się wodę wrzucić boczek, liście laurowe, ziele, sól i pieprz. Gotować około pół godziny, a następnie dodać chrzan, obrane ząbki czosnku (można je przepuścić przez praskę), majeranek (ja daję dużo). Kiełbasę pokroić w plastry lub półplastry i dodać do wywaru. Całość gotować około 15 minut. Doprawić przyprawami, dodać gotowy barszcz z butelki (lub torebki), zagotować. Na koniec zabielić śmietaną.

2. Jajka obrać, pokroić na kawałki i dodać do barszczu. Przed podaniem można posypać rzeżuchą.

katerinaJ
Przepis dla zapracowanych, dlatego proponuję użyć gotowego barszczu z butelki lub torebki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 26.03.2015 18:46
Pyszny barszczyk!
cooked 26.03.2015 15:26
idealny na wielkanocny stół
gosia56 26.03.2015 15:10
super zurek;)
Agnieszka-87-25 26.03.2015 15:05
uwielbiam taki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat