Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mix kolorowych sałat
1 opakowanie -
żurawina suszona
20 gramów -
orzechy włoskie
20 gramów -
jabłko
1 sztuka -
masło
1 łyżka -
sok z cytryny
z 1/2 owocu -
oliwa
3 łyżki -
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z jabłkiem i żurawiną
-
Mix sałat myjemy i suszymy. Jeśli wybieramy wersję z sałatą lodową kroimy połowę sałaty na niezbyt drobne kawałki.
-
Orzechy włoskie dla nadania im bardziej wyrazistego smaku prażymy na maśle przez kilka minut.
-
Jabłko myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z nasion. Następnie kroimy na cienkie plastry, które skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Dodanie soku z cytryny pozwoli jabłku zachować chrupkość i apetyczny kolor.
-
Sos sałatkowy vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką, wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy z 3 łyżkami oliwy (lub oleju) oraz 3 łyżkami wody.
-
Na około 10 minut przed podaniem wkładamy sałatę, żurawinę i prażone orzechy do dużej miski i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy całość.
PS. Mix sałat możesz zastąpić połową sałaty lodowej.
Jeśli chcesz urozmaicić swoją sałatkę sos vinaigrette możesz przygotować z dodatkiem truskawek, które idealnie komponują się z lekko kwaśnym sosem. Wystarczy, że przygotowany sos wrzucić do blendera lub moździerza z czterema truskawkami.![]()
Komentarze (0)