Sałatka z jabłkiem i żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna sałatka z jabłkiem i żurawiną z sosem vinaigrette wzbogaconym błonnikiem i czarnuszką.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mix kolorowych sałat

    1 opakowanie
  • żurawina suszona

    20 gramów
  • orzechy włoskie

    20 gramów
  • jabłko

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • oliwa

    3 łyżki
  • Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

  1. Mix sałat myjemy i suszymy. Jeśli wybieramy wersję z sałatą lodową kroimy połowę sałaty na niezbyt drobne kawałki.

  2. Orzechy włoskie dla nadania im bardziej wyrazistego smaku prażymy na maśle przez kilka minut.

  3. Jabłko myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z nasion. Następnie kroimy na cienkie plastry, które skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Dodanie soku z cytryny pozwoli jabłku zachować chrupkość i apetyczny kolor.

  4. Sos sałatkowy vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką, wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy z 3 łyżkami oliwy (lub oleju) oraz 3 łyżkami wody.

  5. Na około 10 minut przed podaniem wkładamy sałatę, żurawinę i prażone orzechy do dużej miski i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy całość.

PS. Mix sałat możesz zastąpić połową sałaty lodowej.

Doradca Smaku
Jeśli chcesz urozmaicić swoją sałatkę sos vinaigrette możesz przygotować z dodatkiem truskawek, które idealnie komponują się z lekko kwaśnym sosem. Wystarczy, że przygotowany sos wrzucić do blendera lub moździerza z czterema truskawkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat