Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z jabłkiem i żurawiną

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Mix ulubionych sałat połączony z jabłkiem i żurawiną oraz chrupiącymi orzeszkami. Całość polana sosem vinaigrette wzbogaconym błonnikiem i czarnuszką. 

Składniki:

mix kolorowych sałat 1 opakowanie
żurawina suszona 20 gramów
orzechy włoskie 20 gramów
jabłko 1 sztuka
masło 1 łyżka
sok z cytryny z 1/2 owocu
oliwa 3 łyżki
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z jabłkiem i żurawiną

Lekka, szybka sałatka z jabłkiem i żurawiną. 

- gotowa w 10 minut,

- na lunch, kolację lub przystawkę,

- przygotuj z rukolą, mixem sałat lub sałatą lodową.

 

Sposób przygotowania:

1. Mix sałat myjemy i suszymy. Jeśli wybieramy wersję z sałatą lodową kroimy połowę sałaty na niezbyt drobne kawałki.

2. Orzechy włoskie dla nadania im bardziej wyrazistego smaku prażymy na maśle przez kilka minut.

3. Jabłko myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z nasion. Następnie kroimy na cienkie plastry, które skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Dodanie soku z cytryny pozwoli jabłku zachować chrupkość i apetyczny kolor.

4. Sos sałatkowy vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką, wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy z 3 łyżkami oliwy (lub oleju) oraz 3 łyżkami wody.

5. Na około 10 minut przed podaniem wkładamy sałatę, żurawinę i prażone orzechy do dużej miski i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy całość.

Jeśli chcesz urozmaicić swoją sałatkę sos vinaigrette możesz przygotować z dodatkiem truskawek, które idealnie komponują się z lekko kwaśnym sosem. Wystarczy, że przygotowany sos wrzucić do blendera lub moździerza z czterema truskawkami.

Ta sałatka to spontaniczne połączenie składników, które świetnie do siebie pasują. Jeśli nie macie w domu mixu sałat możecie zastąpić go sałatą lodową lub samą rukolą. W każdej z tych wersji sałatka będzie smakowało nieco inaczej, ale jej efekt końcowy z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy lubią lekkie i słodkie sałatki.

Do tego rodzaju sałatek warto dodać chrupiący akcent. Mogą to być orzeszki, pestki dyni lub słonecznika. 

Nie obawiajcie się także dodania innych składników, które macie akurat pod ręką. Liście świeżej mięty dodatkowo nadadzą świeżości tej sałatce. 

Jeśli nie macie żurawiny możecie dodać do sałatki np. owoce granatu. 

Inne ciekawe propozycje na sałatki z jabłkiem, znajdziecie poniżej: 

- Sałatka z selera naciowego z jabłkiem

- Sałatka z jabłkiem, granatem i sosem granatowo-balsamicznym 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak