Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z jabłkiem i żurawiną
Lekka, szybka sałatka z jabłkiem i żurawiną.
- gotowa w 10 minut,
- na lunch, kolację lub przystawkę,
- przygotuj z rukolą, mixem sałat lub sałatą lodową.
Sposób przygotowania:
1. Mix sałat myjemy i suszymy. Jeśli wybieramy wersję z sałatą lodową kroimy połowę sałaty na niezbyt drobne kawałki.
2. Orzechy włoskie dla nadania im bardziej wyrazistego smaku prażymy na maśle przez kilka minut.
3. Jabłko myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z nasion. Następnie kroimy na cienkie plastry, które skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Dodanie soku z cytryny pozwoli jabłku zachować chrupkość i apetyczny kolor.
4. Sos sałatkowy vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką, wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy z 3 łyżkami oliwy (lub oleju) oraz 3 łyżkami wody.
5. Na około 10 minut przed podaniem wkładamy sałatę, żurawinę i prażone orzechy do dużej miski i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy całość.
Jeśli chcesz urozmaicić swoją sałatkę sos vinaigrette możesz przygotować z dodatkiem truskawek, które idealnie komponują się z lekko kwaśnym sosem. Wystarczy, że przygotowany sos wrzucić do blendera lub moździerza z czterema truskawkami.