Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Sernik

Przepisy z kategorii Sernik: 18
Sortuj:

Dlaczego sernik cieszy się ogromną popularnością?

Sernik to jeden z tych wypieków, do którego wracamy zawsze wtedy, gdy chcemy przypomnieć sobie smak i zapach dzieciństwa! Sernik niejedno ma oblicze, o czym może świadczyć ogromna ilość przepisów na jego przygotowanie oraz różnorodność dodatków, jakimi możemy urozmaicić ten uwielbiany przez większość wypiek.  

Sernik to klasyczny deser, który cieszy się ogromną popularnością, ze względu na swój smak, konsystencję oraz to, że możemy przygotować go z różnych rodzajów sera. Można wyróżnić sernik przygotowany z sera twarogowego, śmietankowego czy mascarpone. Stopień zmielenia sera wpływa na jego konsystencję, strukturę i to czy “rozpływa się w ustach”. Sernik to połączenie dwóch, lub większej ilości tekstur i struktur: chrupiącego spodu z ciasta kruhego, herbatników lub zmieonych ciastek z dodatkiem masła, kremowej masy serowej, bakali czy owoców.  

Trudno jednoznacznie opisać sernik ponieważ przepisy są tak różnorodne, że wrzucenie wszystkich przepisów do jednego “worka” byłoby co najmniej niesprawiedliwe. 

Najpopularniejszym sernikiem jest ten klasyczny z masy na bazie twarogu (kilkukrotnie zmielonego), jaj, masła, cukru i śmietanki, przygotowany na spodzie z herbatników, ciasteczek czy kruchego ciasta. Niekiedy serniki wzbogacane są dodatkiem rodzynek czy skórki pomarańczowej, które co niektórzy skrupulatnie odkładają na talerzu, a sam sernik z rodzynkami i innymi zanurzonymi w nim dodatkami jest dla nich nie do przyjęcia (czyt. Nie do zjedzenia). 

Sernik ze względu na swój kremowy, śmietankowy czy waniliowy smak, idealnie łączy się z wyrazistym smakiem czekolady, dlatego ten składnik jest często dodawany do ciasta. Niekiedy masę serową łączy się z kakao, np. Jak w cieście Izaura – serniku i murzynku w jednym, serniku z mascarpone czy w serniku z truskawkami na spodzie z płatków owsianych. 

Ten popularny deser jakim jest sernik, jest często pieczony na różne uroczystości, ponieważ każda gospodyni wie, że żaden z gości nie oprze się na widok tego pysznego ciasta.  

Przepisy na sernik:

Sernik niejedno ma imię i przepisów na ten słodki deser serowy jest ogromna ilość! Sprawdźcie kilka rodzajów serników, które ostatnimi czasy cieszą się ogromną popularnością ze względu na swój smak i łatwość przygotowania. 

Sernik nowojorski: to sernik o kremowej konsystencji, w którym spód zrobiony jest pokruszonych herbatników pełnoziarnistych, płatków kukurydzianych i migdałów. Masa serowa to połączenie twarogu i sera mascarpone dzięki czemu ciasto zyskuje niebanalnej struktury. Dla przełamania kremowego i delikatnego smaku, często podaje się go z syropem owocowym, frużeliną czy innym sosem. 

Sernik bez pieczenia, to propozycja ciasta, które nie wymaga posiadania piekarnika. Do masy serowej często dodaje się odrobinę żelatyny, tak by stężała i utrzymała swoją formę. Taki sernik można nazwać również sernikiem na zimno, ponieważ wymaga on dobrego schłodzenia. 

Sernik dietetyczny, to wariant deseru dla osób dbających o linię. Często w przepisie na takie serniki wykorzystuje się twarogi o obniżonej zawartości tłuszczu, a cukier zamienia się na jego zdrowsze odpowiedniki: stewię, erytrytol czy miód.  

Sernik jest deserem, który można dopasowywać do własnych preferencji smakowych. Możliwości jego przygotowania są niemalże nieograniczone, co sprawia że deser jest odpowiedni na wiele różnych okazji, od codziennego podwieczorku po uroczyste spotkania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak