Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki wielkanocne z mascarpone i żurawiną

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Eklerki inne niż wszystkie? Koniecznie sprawdźcie przepis na eklerki wielkanocne podawane z serkiem mascarpone i żurawiną. 

Składniki:

Składniki kruszonki:

masło miękkie 50 g
cukier puder 50 g
mąka pszenna 60 g

Ciasto parzone:

mąka pszenna 90 g
woda 80 ml
mleko 80 ml
masło 70 g
cukier 1 i 1/2 łyżeczki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat szczypta
jajko 3 sztuki

Składniki na krem:

serek mascarpone 200 g
śmietanka 30% 250 ml
cukier puder 30 g

Dodatki:

płatki migdałowe
maliny
Żurawina klasyczna Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki wielkanocne z mascarpone i żurawiną

Eklerki to uwielbiane przez wszystkich ciasteczka, które często kuszą z cukierniczych witrynek, zachęcając do ich kupienia i zjedzenia. Tym razem przygotujcie je w domu, ale w odrobinę innej formie niż znacie. Eklerki zapiekane w cieście, podane z serkiem marcarpone i śmietanką, z dodatkiem kleksa z żurawiny klasycznej SMAK i udekorowane malinami, to małe dzieła sztuki. Koniecznie sprawdźcie jak je przygotować i zachwyćcie się ich smakiem i wyglądem!

1. Składniki kruszonki zagieść dłonią. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

2. Składniki na krem dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Ciasto parzone:

1. W rondelku podgrzej mleko i wodę, dodaj cukier, sól i roztopione masło. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia następnie gotuj przez ok. 2 minuty.

2. Następnie dodaj mąkę i stale mieszając podgrzewaj masę, tak aż ciasto stanie się szkliste i jędrne.

3. Do lekko wystudzonego ciasta stopniowo dodawaj rozkłócone jajka.

4. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij ciasto nadając mu kształt prostokąta o długości ok 15 cm i szerokości ok. 5 cm.

5.Wyjmij z lodówki kruszonkę i rozwałkuj ciasto na cienki placek następnie wytnij prostokąty o tej samej długości i szerokości co eklerki i połóż je na eklerkach.

6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ciastka przez około około 30 minut. Eklerki powinny się ładnie zarumienić.

7. Po upłynięciu 30 minut wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i pozostaw eklerki przez około 30 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W eklerkach zrób dziurki i wypełnij kremem. Następnie nałóż krem na eklerki, polej żurawiną, udekoruj malinami i płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!

Przepisy marki SMAK na różnorodne pyszności - zarówno wytrawne, jak i słodkie znajdziecie w serwisie Doradca Smaku -> LINK

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak