Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki wielkanocne z mascarpone i żurawiną
Eklerki to uwielbiane przez wszystkich ciasteczka, które często kuszą z cukierniczych witrynek, zachęcając do ich kupienia i zjedzenia. Tym razem przygotujcie je w domu, ale w odrobinę innej formie niż znacie. Eklerki zapiekane w cieście, podane z serkiem marcarpone i śmietanką, z dodatkiem kleksa z żurawiny klasycznej SMAK i udekorowane malinami, to małe dzieła sztuki. Koniecznie sprawdźcie jak je przygotować i zachwyćcie się ich smakiem i wyglądem!
1. Składniki kruszonki zagieść dłonią. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
2. Składniki na krem dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Ciasto parzone:
1. W rondelku podgrzej mleko i wodę, dodaj cukier, sól i roztopione masło. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia następnie gotuj przez ok. 2 minuty.
2. Następnie dodaj mąkę i stale mieszając podgrzewaj masę, tak aż ciasto stanie się szkliste i jędrne.
3. Do lekko wystudzonego ciasta stopniowo dodawaj rozkłócone jajka.
4. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij ciasto nadając mu kształt prostokąta o długości ok 15 cm i szerokości ok. 5 cm.
5.Wyjmij z lodówki kruszonkę i rozwałkuj ciasto na cienki placek następnie wytnij prostokąty o tej samej długości i szerokości co eklerki i połóż je na eklerkach.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ciastka przez około około 30 minut. Eklerki powinny się ładnie zarumienić.
7. Po upłynięciu 30 minut wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i pozostaw eklerki przez około 30 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W eklerkach zrób dziurki i wypełnij kremem. Następnie nałóż krem na eklerki, polej żurawiną, udekoruj malinami i płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!