Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Karp

Przepisy z kategorii Karp: 8
Sortuj:

Karp to popularna w Polsce ryba, którą najczęściej podajemy w okresie Bożego Narodzenia. Jest sporo przepisów na tę smaczną rybę, a najlepsze z nich znajdziecie poniżej.  

Karp – jak zrobić, żeby był smaczny? 

Karp miewa specyficzny zapach i smak błota lub mułu. Jest kilka prostych i skutecznych sposobów, żeby się go pozbyć. Pierwszy z nich to moczenie kawałków karpia w mleku. Ryba powinna poleżeć w ten sposób kilka lub kilkanaście godzin. Po tym czasie należy go wyjąć, osuszyć i przydządzić według jednego z przepisów na karpia. Drugi sposób to obłożenia kawałków karpia pokrojoną cebulą. W tym sposobie ryba musi przeleżeć w lodówce kilka godzi. Potem usuwa się cebule i przyrządza rybę według upodobania. Trzeci tip to obłożenie karpia startymi warzywami – marchewką, pietruszką, selerem i czosnkiem.  

Karp - przepisy  

Ponieważ karp to dość tłusta ryba, jednym ze sposobów jej przygotowania jest pieczenie w piekarniku. Karp z piekarnika, który doprawiony jest masłem, pieprzem cytrynowym i czosnkiem ma wyjątkowy smak. Ten prosty przepis pozwala wydobyć najlepszy smak z ryby. 

Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie karpia jest smażenie. Mamy kilka przepisów na smażonego karpia, na przykład złocisty karp marynowany w mleku. To dość popularny przepis na Wigilię. Ryba jest marynowana w mleku z przyprawami, a potem smażona na złoto w panierce z mąki kukurydzianej.

Prostym, obiadowym przepisem jest smażony filet z karpia. Kawałki ryby są obtaczane w mące i smażone na oleju do zrumienienia. Filety karpia smaży się ok. 4 minut z każdej strony. Te filety podane są z ziemniaczkami i surówką z kapusty.  

Pyszną wersją smażonego karpia jest karp w cieście naleśnikowym. Przygotowuje się dość rzadkie ciasto naleśnikowe, w którym otacza się kawałki ryby i smaż na oleju na złoty kolor. Obowiązkowe do tej ryby podaje się cząstki cytryny do skropienia. 

Do tradycyjnych dań kuchni polskiej należy przepis na karpia w galarecie. Ta przystawka często pojawia się w wigilijnym menu. Sekretem tego przepisu jest intensywny wywar warzywny oraz aromatyczne przyprawy. Ten wigilijny karp w galarecie to w wielu domach tradycyjny posiłek świąteczny. 

Jest jeszcze jeden bożonarodzeniowy przepis na karpia – karp w szarym sosie. Danie inspirowane jest kuchnią żydowską. Kawałki ryby zanurzone są w sosie z wywaru rybnego, z dodatkiem korzennych przypraw oraz rodzynek i orzechów. 

Skąd karp w kuchni polskiej? 

Historia karpia w kuchni polskiej sięga XVII wieku. Hodowali ją Cystersi na posiłki w postne dni. Ta ryba bardzo często przyrządzana i podawana była na szlacheckich stołach. Ponadto karp był popularny w kuchni żydowskiej, a jak wiadomo obie tradycje kulinarne – polska i żydowska – często się wzajemnie inspirowały. 

Karp stał się symbolem świąt Bożego Narodzenia w czasach PRL-u. Z powodu niedostatków na rynku spożywczym, był łatwo dostępnym produktem.  

Karp ma swoich zwolenników i przeciwników. Ta ryba ma specyficzny smak, jednak odpowiednio zamarynowana i przyrządzona może być smacznym posiłkiem rybnym urozmaicającym codzienne menu. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak