Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym można podać na stół wielkanocny, na śniadanie lub niektórzy zajadają się niemi na obiad (wersja na ciepło z zimniakami). To danie serwowane jest na ciepło lub na zimno. Sos jest bardzo wyrazisty, bo dodajemy cały słoiczek chrzanu tartego. Jaja w sosie chrzanowym to potrawa kojarzona przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi.
Kroki postępowania
1. Jaka gotujemy na twardo, kroimy je na połówki. 2 szklanki wody zagotowujemy z kostka rosołową. Do tak przygotowanego bulionu przecedzamy przez sitko mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Następnie dodajemy cały chrzan, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą do jaj, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Danie posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
