Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Golonka

W wielu polskich domach nadal króluje jeden, najbardziej powszechny przepis na golonkę. Chcesz odkryć nowe sposoby na przyrządzenie tego mięsa? Pomoże Ci w tym Doradca Smaku. Dostarczy Ci odkrywczych inspiracji, dzięki którym spojrzysz w zupełnie nowy sposób na przepis na golonkę. Wielbiciele tradycji również znajdą coś dla siebie. Na Twoim stole mogą zagościć staropolskie potrawy, w których wykorzystasz golonkę z wieprzowiny lub z indyka. Ta druga będzie doskonałą alternatywą, jeśli liczysz każdą spożywaną kalorię.

Przepisy z kategorii Golonka: 80
Sortuj:

Golonka - przepisy

Po co sięgasz najczęściej, gdy słyszysz „golonka”? Przepis na nią przeważnie uwzględnia dodatek piwa, które komponuje się doskonale z golonką wieprzową. Z dodatkiem miodu mięso staje się jeszcze lepsze, a Ty zyskujesz w ten sposób prosty przepis na pyszną golonkę. Do jednych z najczęściej wybieranych składników możesz zaliczyć także kiszoną kapustę, która urozmaici niejeden przepis na golonkę.

W kategorii tej znajdziesz przepisy na golonkę, którą możesz podać nie tylko na ciepło. Pieczona, wędzona, czy też zasmażana – przepis na golonkę to niemal zawsze uczta dla podniebienia, na którą jednak mało kto pozwala sobie na co dzień. Dlatego, gdy już to robisz, pozwól sobie na szaleństwo!

Chcesz wiedzieć, jak zrobić golonkę w lżejszej wersji? Postaw na galaretki mięsne. Golonka zapewni im odpowiednią konsystencję, a pozostałe składniki – niepowtarzalny smak.

Doradca Smaku pomoże Ci także przygotować pozostałe posiłki. Skorzystaj z przepisów, które znajdziesz na doradcasmaku.pl z kategorii zup, deserów i innych, by zaskoczyć podniebienia swoich domowników lub gości.

Golonka wieprzowa to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, którym zainspirowaliśmy się od naszych zachodnich sąsiadów - Niemiec. To prawdziwy rarytas, który jednak wymaga od kucharza sporo cierpliwości i czasu. Aby finalny efekt golonki był zadawalający powinno się ją odpowiednio przygotować. Tylko wtedy będzie miękka, soczysta i chrupiąca. Poznaj sprawdzone przepisy i porady na temat gotowania golonki wieprzowej. 

Jak przygotować golonkę? 

Golonka po przyrządzeniu powinna być soczysta, miękka i aromatyczna. Aby jednak uzyskać ten efekt należy ją przygotować. Oto 3 kroki, które warto wykonać, aby uzyskać pyszne danie: 

  • Marynowanie golonki. Ten krok można pominąć, chociaż są kucharze, którzy uważają ten krok za niezbędny. Na czym on polega? Na namoczeniu porcji golonki w solance z dodatkiem warzyw i ziół. Peklowanie powinno potrwać przynajmniej kilka dni. To od tego etapu zależy aromat i smak golonki wieprzowej.  

  • Gotowanie golonki. Przygotuj wywar z warzywami i przyprawami, a następnie włóż tam porcje golonki. Krok ten może trwać od 1,5-3 godzin w zależności od wielkości i jakości mięsa. Najważniejsze jest, aby ugotowana golonka była miękka. 

  • Pieczenie golonki w piekarniku. Coraz częściej spotyka się przepisy, w których pomija się dwa wcześniejsze etapy i od razu przechodzi do pieczenia. Czas ten będzie uzależniony od tego czy pieczemy ugotowaną czy surową golonkę. Jeśli pieczemy ugotowaną golonkę to czas pieczenie będzie wynosił ok. 50 minut. W przypadku surowej mogą to być nawet 3 godziny. 

 

Przejście tych trzech kroków gwarantuje nam, że golonka będzie krucha wewnątrz i chrupiąca na zewnątrz. 

Jakie przyprawy do golonki? 
 

W przyprawianiu golonki istnieje spora dowolność. Wszystko zależy od nas i efektu jaki chcemy uzyskać. Jednak najbardziej podstawowe przyprawy, które warto użyć to: 
- Sól i pieprz – duet, bez którego trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek danie. Tutaj poza smakiem sól wpływa dodatkowo na konsystencję mięsa po obróbce, w tym celu dodaję się ja do solanki, w której namaczana jest golonka. Pieprz natomiast użyj przed włożeniem golonki do piekarnika.  

- Czosnek – to dzięki tej przyprawie golonka będzie miała odpowiednią ostrość i aromat. Jeśli chodzi o moment dodania czosnku do przygotowywania golonki to może to być już na etapie przyrządzania solanki lub możesz natrzeć mięso tuż przed pieczeniem. 

Zioła - nadają golonce świeżości i niepowtarzalnego smaku. Tutaj możesz sięgnąć po tymianek, rozmaryn, majeranek, zioła prowansalskie a także bazylię. Jeśli zaczynasz przygotowywanie golonki od namaczania – to użyj ich już na tym etapie.  

Przyprawy korzenne – tutaj postaw na ziele angielskie, liść laurowy, kminek, kolendrę, a nawet goździki.  Najlepiej użyj je na etapie namaczania golonki w solance.  

 

Z czym podawać golonkę wieprzową? 

Sposób podawania golonki wieprzowej jest bardzo wiele. Dużo zależy od upodobań i okazji na jaką zamierzasz ja podać. Najczęściej jednak golonka wieprzowa podawana jest w towarzystwie: 

  • Ziemniaków - gotowane lub pieczone. Dobrze komponują się zarówno z samym mięsem, jak o sosem wytworzonym w trakcie pieczenia mięsa. 

  • Klusek śląskich - taki sposób podania golonki najczęściej wybierany jest w południowej Polsce. Te małe pyszności dobrze chłoną sos z golonki, co nadaje im ciekawego smaku. 

  • Pieczywa - najlepiej domowego i chrupiącego. 

  • Kaszy – jest to zdrowy i pożywny dodatek do golonki. Możesz wybrać ulubiony rodzaj kaszy: gryczaną, jęczmienną lub jaglaną.  

  • Kapusty kiszonej i zasmażanej - tutaj nie trzeba już nic pisać. Tak podana golonka to klasyk kuchni polskiej. 

 

Przepisy na golonkę  

Sprawdź sprawdzone i najczęściej wybierane w serwisie DoradcaSmaku.pl propozycje przygotowania golonki: 

  • Golonka gotowana - tak przygotowaną golonkę możesz dodatkowo zapiec lub zjeść ugotowaną. Wywar, w którym ją gotujesz powinien zawierać dużo warzyw i przypraw, które wpłyną na finalny smak golonki. 

  • Golonka zapiekana w kapuście - prawdziwy rarytas. Ten przepis nie potrzebuje komentarza, wystarczy tylko spojrzeć na zdjęcie jak prezentuje się całość. Złocisty kolor skórki golonki i kapusty to efekt, który powinniśmy uzyskać, aby danie dobrze smakowało. 

  • Golonka w piwie -  ten sposób przygotowywania golonki szczególnie uwielbiają mężczyźni. A do tego obowiązkowo musztarda, najlepiej ostra lub chrzan. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak