Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Przepisy - Kurczak z grilla

kurczak z grilla doradca smaku przepisy

Kurczak z grilla to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych podczas imprez plenerowych. To delikatne, smaczne i lekkostrawne mięso ma wielu zwolenników. Ta potrawa, którą stosunkowo szybko można przygotować, ale aby była smaczna należy przestrzegać kilku prostych zasad. Jakich? Dowiecie się tego, klikając w nasze przepisy. W tej sekcji wybraliśmy sprawdzone i najchętniej oglądane przez Was przepisy kulinarne na kurczaka z grilla. Jeśli masz ochotę przygotować inne mięso z grilla - zapraszamy tutaj. 

Przepisy na kurczaka z grilla

Najlepsze przyprawy, marynaty i musztardy do kurczaka z grilla

Kurczak z grilla - porady i tipy kulinarne

Przepisy na kurczaka z grilla

Idealny kurczak z grilla powinien być jednocześnie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, ale nie surowy. Bardzo łatwo go jednocześnie przypalić na wierzch i nie dopiec w środku.

 

W dużej mierze za smak kurczaka z grilla odpowiada marynata. Listę sprawdzonych marynat na grilla znajdziesz TU. Odpowiednią mieszankę ulubionych przypraw lub gotową kompozycję - na przykład Kurczak GRILL - należy połączyć z oliwą i marynować przez min. 2h w lodówce. Dzięki temu mięso „przejdzie” smakiem i zapachem przypraw, a tłuszcz zabezpieczy je przed „wysuszeniem” na grillu. Podczas grillowania, mięso powinno być kilkukrotnie obracane. Dzięki temu obróbka cieplna będzie równomierna. Sam proces grillowania powinien trwać ok. 15 minut, ale to w głównej mierze zależy od temperatury.

 

Kurczak z grilla najlepszy będzie w towarzystwie grillowanych warzyw lub sałatki. Nie zapomnijcie także o odrobinie musztardy - najlepiej wybrać delikatną musztardę grillową, żeby nie konkurowała z delikatnym smakiem mięsa drobiowego.

 

Sięgnijcie do naszych pomysłów i zobaczcie jak różnorodny w smaku może być kurczak z grilla. Wszystko zależy od składników marynaty, dodatków i sposobu w jaki będziemy go „podpiekać”.

 

Udanego grillowania życzy Doradca Smaku & Prymat!

SKLEP_1300x408

ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY

Przepisy z kategorii Kurczak z grilla: 8
Sortuj:

Kurczak z grilla to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych podczas imprez plenerowych. To delikatne, smaczne i lekkostrawne mięso ma wielu zwolenników. To potrawa, którą stosunkowo szybko można przygotować, ale aby wyszedł nam pyszny i soczysty grillowany kurczak należy przestrzegać kilku prostych zasad. Jakich? Dowiecie się tego, klikając w nasze przepisy. W tej kategorii znajdziecie chętnie przez Was oglądane, sprawdzone, a przede wszystkim proste przepisy na kurczaka z grilla. Poznacie m.in. różne marynaty do kurczaka z grilla oraz sprawdzone sposoby jak najlepiej przyrządzić drobiowe mięso na ruszcie.  

Marynata do kurczaka z grilla

W bardzo dużej mierze za smak grillowanego kurczaka odpowiada marynata. Możecie ją wykonać z podanych w przepisach składników lub skorzystać ze sprawdzonego, gotowego rozwiązania. Listę marynat do kurczaka z grilla znajdziecie TU. Odpowiednią mieszankę ulubionych przypraw lub gotową kompozycję - na przykład Kurczak GRILL - należy połączyć z oliwą i marynować przez minimum 2 godziny w chłodnym miejscu. Najlepiej jest zamarynować kurczaka dzień wcześniej i zostawić go w lodówce przez całą noc. Dzięki temu mięso „przejdzie” smakiem i zapachem przypraw. Dodatkowo, tłuszcz zabezpieczy przed zbytnim „wysuszeniem” i mięso kurczaka z grilla będzie bardziej soczyste.  

Jak grillować kurczaka?

Idealny, soczysty grillowany kurczak, powinien być jednocześnie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, ale nie surowy. Trzeba uważać, gdyż bardzo łatwo go jednocześnie przypalić na wierzchu i nie dopiec w środku. 

Najlepiej grillować kurczaka na średnim ogniu, zaś podczas grillowania mięso powinno być kilkukrotnie obracane. Dzięki temu obróbka cieplna będzie równomierna. Sam proces grillowania kurczaka powinien trwać około 15 minut, ale w głównej mierze zależy to od temperatury.  

Najlepsze przepisy na kurczaka z grilla

Przepisy Doradców Smaku na kurczaka z grilla są bardzo różnorodne i dotyczą różnych części ptaka: nóżek (pałek), skrzydełek, udek, czy piersi. Niektóre z nich grillujemy razem z kośćmi, inne zaś lądują na ruszcie w postaci filetów. Mogą być podzielone na większe płaty mięsa lub też w formie pokrojonych na małe kawałki i nadzianych na patyczki szaszłyków.  

Polecamy wypróbować różne przepisy na kurczaka i zobaczyć, które z nich najbardziej przypadną Wam do gustu.  

Pokrojony na kawałki, grillowany kurczak może być też jednym ze składników sałatki lub innego dania, które możemy spakujemy do lunch boxa i zabrać ze sobą do pracy. Kurczak z grilla świetnie sprawdzi się też jako dodatek na włoskiej pizzy. 

Dodatki do kurczaka z grilla

Kurczak z grilla najlepszy będzie w towarzystwie grillowanych warzyw lub sałatki. Nie zapomnijcie także o odrobinie musztardy - najlepiej wybrać delikatną musztardę grillową, żeby nie konkurowała z delikatnym smakiem mięsa drobiowego. Świetnie sprawdzą się także sosy i dipy, np. czosnkowy, tzatziki, serowy, paprykowy czy barbecue. 

Sięgnijcie do naszych pomysłów i zobaczcie jak różnorodny w smaku może być kurczak z grilla. Wszystko zależy od składników marynaty, dodatków i sposobu w jaki będziemy go „podpiekać”. 

Jeśli natomiast macie ochotę przygotować inne mięso z grilla - zapraszamy tutaj.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak