Kurczak z grilla to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych podczas imprez plenerowych. To delikatne, smaczne i lekkostrawne mięso ma wielu zwolenników. Ta potrawa, którą stosunkowo szybko można przygotować, ale aby była smaczna należy przestrzegać kilku prostych zasad. Jakich? Dowiecie się tego, klikając w nasze przepisy. W tej sekcji wybraliśmy sprawdzone i najchętniej oglądane przez Was przepisy kulinarne na kurczaka z grilla. Jeśli masz ochotę przygotować inne mięso z grilla - zapraszamy tutaj.
Idealny kurczak z grilla powinien być jednocześnie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, ale nie surowy. Bardzo łatwo go jednocześnie przypalić na wierzch i nie dopiec w środku.
W dużej mierze za smak kurczaka z grilla odpowiada marynata. Listę sprawdzonych marynat na grilla znajdziesz TU. Odpowiednią mieszankę ulubionych przypraw lub gotową kompozycję - na przykład Kurczak GRILL - należy połączyć z oliwą i marynować przez min. 2h w lodówce. Dzięki temu mięso „przejdzie” smakiem i zapachem przypraw, a tłuszcz zabezpieczy je przed „wysuszeniem” na grillu. Podczas grillowania, mięso powinno być kilkukrotnie obracane. Dzięki temu obróbka cieplna będzie równomierna. Sam proces grillowania powinien trwać ok. 15 minut, ale to w głównej mierze zależy od temperatury.
Kurczak z grilla najlepszy będzie w towarzystwie grillowanych warzyw lub sałatki. Nie zapomnijcie także o odrobinie musztardy - najlepiej wybrać delikatną musztardę grillową, żeby nie konkurowała z delikatnym smakiem mięsa drobiowego.
Sięgnijcie do naszych pomysłów i zobaczcie jak różnorodny w smaku może być kurczak z grilla. Wszystko zależy od składników marynaty, dodatków i sposobu w jaki będziemy go „podpiekać”.
Udanego grillowania życzy Doradca Smaku & Prymat!
Kurczak z grilla to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych podczas imprez plenerowych. To delikatne, smaczne i lekkostrawne mięso ma wielu zwolenników. To potrawa, którą stosunkowo szybko można przygotować, ale aby wyszedł nam pyszny i soczysty grillowany kurczak należy przestrzegać kilku prostych zasad. Jakich? Dowiecie się tego, klikając w nasze przepisy. W tej kategorii znajdziecie chętnie przez Was oglądane, sprawdzone, a przede wszystkim proste przepisy na kurczaka z grilla. Poznacie m.in. różne marynaty do kurczaka z grilla oraz sprawdzone sposoby jak najlepiej przyrządzić drobiowe mięso na ruszcie.
W bardzo dużej mierze za smak grillowanego kurczaka odpowiada marynata. Możecie ją wykonać z podanych w przepisach składników lub skorzystać ze sprawdzonego, gotowego rozwiązania. Listę marynat do kurczaka z grilla znajdziecie TU. Odpowiednią mieszankę ulubionych przypraw lub gotową kompozycję - na przykład Kurczak GRILL - należy połączyć z oliwą i marynować przez minimum 2 godziny w chłodnym miejscu. Najlepiej jest zamarynować kurczaka dzień wcześniej i zostawić go w lodówce przez całą noc. Dzięki temu mięso „przejdzie” smakiem i zapachem przypraw. Dodatkowo, tłuszcz zabezpieczy przed zbytnim „wysuszeniem” i mięso kurczaka z grilla będzie bardziej soczyste.
Idealny, soczysty grillowany kurczak, powinien być jednocześnie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, ale nie surowy. Trzeba uważać, gdyż bardzo łatwo go jednocześnie przypalić na wierzchu i nie dopiec w środku.
Najlepiej grillować kurczaka na średnim ogniu, zaś podczas grillowania mięso powinno być kilkukrotnie obracane. Dzięki temu obróbka cieplna będzie równomierna. Sam proces grillowania kurczaka powinien trwać około 15 minut, ale w głównej mierze zależy to od temperatury.
Przepisy Doradców Smaku na kurczaka z grilla są bardzo różnorodne i dotyczą różnych części ptaka: nóżek (pałek), skrzydełek, udek, czy piersi. Niektóre z nich grillujemy razem z kośćmi, inne zaś lądują na ruszcie w postaci filetów. Mogą być podzielone na większe płaty mięsa lub też w formie pokrojonych na małe kawałki i nadzianych na patyczki szaszłyków.
Polecamy wypróbować różne przepisy na kurczaka i zobaczyć, które z nich najbardziej przypadną Wam do gustu.
Jakie przepisy na kurczaka z grilla są szczególnie warte uwagi? Polecamy przyjrzeć się poniższym propozycjom.
Pokrojony na kawałki, grillowany kurczak może być też jednym ze składników sałatki lub innego dania, które możemy spakujemy do lunch boxa i zabrać ze sobą do pracy. Kurczak z grilla świetnie sprawdzi się też jako dodatek na włoskiej pizzy.
Kurczak z grilla najlepszy będzie w towarzystwie grillowanych warzyw lub sałatki. Nie zapomnijcie także o odrobinie musztardy - najlepiej wybrać delikatną musztardę grillową, żeby nie konkurowała z delikatnym smakiem mięsa drobiowego. Świetnie sprawdzą się także sosy i dipy, np. czosnkowy, tzatziki, serowy, paprykowy czy barbecue.
Sięgnijcie do naszych pomysłów i zobaczcie jak różnorodny w smaku może być kurczak z grilla. Wszystko zależy od składników marynaty, dodatków i sposobu w jaki będziemy go „podpiekać”.
Jeśli natomiast macie ochotę przygotować inne mięso z grilla - zapraszamy tutaj.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: