Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Sos chrzanowy na gorąco

4.7
(530)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Doskonały sos chrzanowy na gorąco do mielonych klopsów, pulpetów albo gotowanej wołowiny. Ten przepis na sos chrzanowy przyda się, kiedy na obiad planujesz pieczeń wołową lub ozorki. Niewiele osób wie, ale sos chrzanowy na ciepło można również podać do jaj na twardo, ryb lub warzyw duszonych.

Składniki:

bulion warzywny
2-3 szklanki
śmietana 18%
1/2 szklanki
chrzan tarty
2 czubate łyżki
Sklep Prymat
sok z cytryny
1 łyżeczka
mąka pszenna
1-2 łyżki
masło
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
cukier
do smaku

Porada

W przepisie zalecam dodanie 1-2 łyżek mąki, jeśli lubisz, aby sos chrzanowy na ciepło do mięsa był bardziej gęsty możesz dodać więcej mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowy na gorąco

Przepis na sos chrzanowy przyda się gdy:

- masz na obiad pieczeń wołową,

- zostały Ci jajka na twardo i szukasz pomysłu na kolację,

- masz duszone na parze warzywa, które potrzebują wyrazistego sosu.

 

W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać bulionem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny.

Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka - wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami bulionu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ewentualnie solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować, aby nie utracił swojego aromatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia 3 tygodnie temu
Pyszny sos polecam z całego serca. Mąż zachwycony !!!!!!❤️❤️❤️
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Również bardzo się cieszę!
Passi 16.03.2025 12:56
Pyszny, szukałam sosu do kotletów jajecznych i bingo!
Doradca Smaku 17.03.2025 09:52
Cieszę się, że smakuje!
ben-ka 15.09.2010 14:30
Sos chrzanowy robię i do parówek i do ozorków a jak dodam musztardę zamiast chrzanu to mam sos musztardowy:)
misia53 13.09.2010 20:45
Pyzuniu , właśnie potrzebowałam takiego przepisu . sama robię swietny ale na zimno a potrzebowałam taki do mieska . Do białego mięsa też bardzo pasuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak