Sos chrzanowy na gorąco

Sos chrzanowy na gorąco

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    2-3 szklanka
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • chrzan tarty

    2 czubate łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1-2 łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • cukier

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka - wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować aby nie utracił swojego aromatu. Doskonały sos do mielonych klopsów, pulpetów albo gotowanej wołowiny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

15.09.2010 14:30
Sos chrzanowy robię i do parówek i do ozorków a jak dodam musztardę zamiast chrzanu to mam sos musztardowy:)

misia53

13.09.2010 20:45
Pyzuniu , właśnie potrzebowałam takiego przepisu . sama robię swietny ale na zimno a potrzebowałam taki do mieska . Do białego mięsa też bardzo pasuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat