Sos chrzanowy na gorąco

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Doskonały sos do mielonych klopsów, pulpetów albo gotowanej wołowiny.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    2-3 szklanki
  • śmietana 18%

    1/2 szklanki
  • chrzan tarty

    2 czubate łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1-2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny.

Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka - wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ewentualnie solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotowa,ć aby nie utracił swojego aromatu.

SmacznaPyza
W przepisie zalecam dodanie 1-2 łyżek mąki, jeśli lubisz, aby sos był bardziej gęsty możesz dodać więcej mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 15.09.2010 14:30
Sos chrzanowy robię i do parówek i do ozorków a jak dodam musztardę zamiast chrzanu to mam sos musztardowy:)
misia53 13.09.2010 20:45
Pyzuniu , właśnie potrzebowałam takiego przepisu . sama robię swietny ale na zimno a potrzebowałam taki do mieska . Do białego mięsa też bardzo pasuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat