Wiosenne muffinki ze szpinakiem i kremem z awokado

Wiosenne muffinki ze szpinakiem i kremem z awokado

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli chcecie wprowadzić odrobinę wiosennego koloru na wielkanocny stół - koniecznie sięgnijcie po przepis na muffiny ze szpinakiem i kremem awokado, które będą nie tylko piękną dekoracją, ale również pyszną przekąską. Koniecznie wypróbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na muffiny:

  • liście szpinaku

    300 g
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • cebula pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • czosnek (pokrojony w plastry)

    2 ząbki
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    4 sztuki
  • jajka duże

    4 sztuki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Kucharek SMAK WIOSNY

    do smaku

Krem z awokado:

  • awokado

    2 sztuki
  • sok z 1/2 cytryny

  • oliwa

    3 łyżki
  • papryczka chili (posiekana)

    1/2 sztuki
  • kolendra posiekana

    1 pęczek
  • orzeszki piniowe prażone

    1 łyżka
  • Kucharek SMAK WIOSNY

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W misce łączymy mąkę, sodę i przyprawę do potraw Kucharek Smak Wiosny. W rondlu na maśle podsmażamy cebulę, czosnek, następnie dodajemy świeży szpinak i całość mieszamy. Kiedy szpinak już zmięknie, miksujemy go na jednolitą masę.

2. Do miski wybijamy jajka, wlewamy olej, mleko i miksujemy na puszystą masę.

3. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy mąkę, następnie szpinak, suszone pomidory, wszystko dokładnie mieszamy i ponownie doprawiamy do smaku.

4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek do muffinek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut.

5. Awokado rozcieramy w misce dodając oliwę, sok z cytryny, papryczkę chili, kolendrę, orzeszki pinii, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek Smak Wiosny.

Aromatyczne muffinki  ze szpinakiem podajemy z kremem z awokado     

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat