Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Żurek staropolski

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na żurek staropolski z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i chrzanem, który dodaje smaku i lekkiej ostrości tej tradycyjne zupie.

Składniki:

mąka żytnia 2/3 szklanki
ząbek czosnku 1 ząbek
biała kiełbasa 40 dag
wędzony boczek 10 dag
chleb razowy 1 skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Żurek staropolski

Kiszenie żuru

2/3 szklanki mąki żytniej razowej, kawałek skórki razowego chleba, 1 ząbek czosnku

Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka i wlać 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Dodać skórkę chleba i obrany czosnek. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Ukiszony żur powinien mieć kwaskowy smak i charakterystyczny, apetyczny zapach.

Gotowanie żurku

3 szklanki ukiszonego żuru, 4o dag białej kiełbasy, 10 dag wędzonego boczku,

1 cebula /10dag/, 2 ząbki czosnku, 3 suszone grzyby /2dag/, 3 jajka ugotowane na twardo, 2/3 szklanki śmietany 18-procentowej, 2 łyżeczki majeranku Prymat, ½ łyżeczki kminku Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 20 min. Kiełbasę kilkakrotnie nakłuć widelcem. Cebulę obrać i przekroić na cztery części. Czosnek obrać i zgnieść w prasce.

Cebulę, grzyby i czosnek zalać 3 szklankami wody, zagotować, włożyć kiełbasę oraz boczek i gotować na małym ogniu około 40 min. Kiełbasę, boczek i grzyby wyjąć z wywaru. Kiełbasę pokroić w plasterki boczek w kostkę, a grzyby w paski. Do wywaru wlać żur, dodać majeranek, kminek, pieprz i sól raz kiełbasę, boczek i grzyby. Żurek zagotować, a następnie zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną.

Jajka pokroić na cząstki rozłożyć na talerze i zalać zupą. Smak żurku bardzo podnosi dodanie na końcu 1-2 łyżek startego chrzanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiesiek513 09.04.2014 12:06
Widzę że ktoś pomieszał żurek z sękaczem.Nie wiem o co biega.Przepis na żurek ,a tu opisują wszyscy jakiś sękacz.Nie ogarniam.
Tahitha 26.02.2014 14:32
Takiego przepisu szukałam :) Dzięki :)
Lidka19880 20.02.2014 15:01
super przepis
plocia 13.02.2014 21:40
Jakoś nigdy nie miałam okazji spróbować tego ciasta.
Lis 09.10.2013 15:12
ciekawe będę musiała spróbować:)
Małgorzata9 13.05.2013 21:35
domowego sękacza jeszcze nie jadłam, muszę spróbować go zrobić
marta1221 10.04.2013 12:58
świetnie wygląda, aż ślinka leci ;)
trufelek 02.04.2013 16:05
mniam mniam :)
dwa pokoje z kuchnią 30.03.2013 12:42
lubię sękacz i to bardzo, najbardziej efektowna jest produkcja (tego oryginalnego)
Joanna46 29.03.2013 21:53
Nigdy nie robiłam sękacza.
joanna__s 29.03.2013 17:53
Uwielbiam sękacza, a na widok tego aż mi ślinka cieknie.
Andrzej8 29.03.2013 17:17
uwielbiam sękacza muszę wypróbować
mufinka79 29.03.2013 17:14
Bardzo apetycznie wygląda, więc poprosiłabym o kawałek na sprobowanie :)
magdziorka6 29.03.2013 15:24
bardzo fajne ciasto
owca441 29.03.2013 14:12
oj potrzeba na niego dużo czasu
PaniMISIOWA 29.03.2013 13:59
sękacz to moje ulubione ciasto
Piotr-21 29.03.2013 12:41
bardzo smaczny
w mojej kuchni 29.03.2013 12:23
ale się Doradca postarał o prosty przepis na sękacz, przyda się...
Barbara/zuza22_85 29.03.2013 12:19
po prostu extra
WiktoriaGotuje 29.03.2013 11:46
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak