Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy zakwas na żurek

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wypróbuj domowy przepis na zakwas do żuru i przekonaj się jak wyśmienicie będzie smakować Twoja zupa.

Składniki:

czosnek 4 ząbek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuka
mąka żytnia 1 szklanka
woda przegotowana 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuka
chleb żytni 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy zakwas na żurek

Sprawdzony, domowy przepis na zakwas do żuru, który sprawi że już nie będziesz potrzebować sięgać po ten ze sklepu. 

Dodanie kromki chleba do zakwasu sprawi, że ukisi się szybciej. W trakcie kiszenia warto sprawdzać smak zakwasu i dobrać odpowiednią dla siebie kwaskowatość. Dla wzbogacenia smaku do zakwasu na żurek można dodać 2-3 łyżki otrębów żytnich.

Jak zrobić w domu zakwas na żur?

1

Mąkę żytnią na żurek wsypać do słoika. Zalać (najlepiej wcześniej przefiltrowaną) przegotowaną, letnią wodą. Dodać obrane i nacięte ząbki czosnku, ziele, liście laurowe i pieprz. Na koniec dodać kromkę chleba.

2

Słoik przykryć gazą i zawiązać gumką lub (jeśli robimy w garnku czy kamionkowym naczyniu) przykryć wieczkiem/pokrywką w taki sposób, aby był dopływ powietrza.

3

Zakwas na żurek odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie można zakwas przemieszać. Zakwas na żur będzie gotowy, jeśli będzie miał przyjemny "kwaskowy" zapach.

Zakwas do żuru nie powinien mieć gorzkawego posmaku, znaczy to, że zbyt długo się kisił.

Gotowy zakwas na żur można przelać do wyparzonych butelek lub słoików i przechowywać w lodówce. Należy wcześniej usunąć chleb i przyprawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 14.06.2013 20:51
ja też robię i jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak