Pasztet wielkanocny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    50 dkg
  • boczek surowy

    40 dkg
  • pierś z kurczaka

    25 dkg
  • wołowina

    40 dkg
  • mięso wieprzowe

    70 dkg od szynki
  • wątróbka drobiowa

    30 dkg
  • marchew

    2 sztuki
  • seler

    1/2 sztuki
  • bułka czerstwa

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuks
  • jaja

    4 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka do smaku doprawić propo
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1 sztuka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet wielkanocny foto

Mięso oczyszczam, płuczę i przekładam do dużego garnka. Zalewam wodą taka ilość żeby było przykryte. Warzywa obieram, myję dokładnie i dodaję do mięsa.
Wkładam liście laurowe, ziele angielskie, sól
Krok 2 - Pasztet wielkanocny foto
Gotuję pod przykryciem do miękkości około godzinę.
Krok 3 - Pasztet wielkanocny foto
Pod koniec gotowania dodaje oczyszczoną wątróbkę z błon i gotuję 5 minut.
Krok 4 - Pasztet wielkanocny foto
Mięso odstawiam do przestygnięcia. Na drugi dzień, wyjmuję z wywaru razem z warzywami. Do wywaru zimnego wkładam bułki. Mięso mielę maszynką oczka drobne, trzy razy. Warzywa i odciśnięte bułki też mielę. Do mięsa zmielonego dodaję żółtka.
Krok 5 - Pasztet wielkanocny foto
Białka ubijam na sztywną pianę. Również dodaję piankę do mięsa. Dolewam trzy szklanki wywaru. Jeżeli chcemy pasztet twardy i zbity dolewamy wywaru mniej. Jeżeli chcemy do smarowania bardziej miękki taki jak ja zrobiłam dodajemy więcej wywaru.
Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżka. Doprawiam pieprzem, solą jeżeli potrzeba, i startą gałką muszkatołową.
Krok 6 - Pasztet wielkanocny foto
Pasztet wykładam do foremek aluminiowych, albo do foremek metalowych które trzeba posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Pasztet piekę godzinę temp 180 stopni. Wyjmuje i zostawiam do ostygnięcia. Część pasztetu można przełożyć do małych słoiczków i gotować je w garnku z wodą. Poziom wody musi sięgać 3/4 słoików. Pasztet gotuję się godzinę i na drugi dzień 30 minut. Przechowuje w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 15.03.2018 10:33
Taki domowy najlepszy, pyszności!
Ada-Gaba 25.03.2016 23:13
wspaniały pasztet
paula191919 18.05.2015 11:03
No normalnie muszę kiedyś spróbować i sama też zrobić jakiś pasztecik...
Alex_M 04.04.2015 13:49
super pasztecik :)
Klausia 03.04.2015 22:19
ekstra to :)
fotoviderek 02.04.2015 23:44
Pasztecik pierwsza klasa :)
w mojej kuchni 02.04.2015 23:17
smaczne danie do zjedzenia
misia53 02.04.2015 23:04
dawno nie robiłam pasztetu a tak smakowicie wyglada
Ada-Gaba 02.04.2015 22:31
znakomity pasztet
AgaS10 02.04.2015 22:24
Świetny pasztet:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat