Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    50 dag
  • boczek surowy

    40 dag
  • pierś z kurczaka

    25 dag
  • wołowina

    40 dag
  • mięso wieprzowe

    70 dag
  • wątróbka drobiowa

    30 dag
  • marchew

    2 sztuki
  • seler

    1/2 sztuki
  • bułka czerstwa

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • cebula

    1 sztuka
  • jaja

    4 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1 sztuka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet wielkanocny foto

Mięso oczyszczam, płuczę i przekładam do dużego garnka. Zalewam wodą taka ilość, żeby było przykryte. Warzywa obieram, myję dokładnie i dodaję do mięsa. Wkładam liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.

Krok 2 - Pasztet wielkanocny foto
Gotuję pod przykryciem do miękkości około godzinę.
Krok 3 - Pasztet wielkanocny foto
Pod koniec gotowania dodaje oczyszczoną wątróbkę z błon i gotuję 5 minut.
Krok 4 - Pasztet wielkanocny foto
Mięso odstawiam do przestygnięcia. Na drugi dzień, wyjmuję z wywaru razem z warzywami. Do wywaru zimnego wkładam bułki. Mięso mielę maszynką oczka drobne, trzy razy. Warzywa i odciśnięte bułki też mielę. Do mięsa zmielonego dodaję żółtka.
Krok 5 - Pasztet wielkanocny foto

Białka ubijam na sztywną pianę. Również dodaję piankę do mięsa. Dolewam trzy szklanki wywaru. Jeżeli chcemy pasztet twardy i zbity dolewamy wywaru mniej. Jeżeli chcemy do smarowania bardziej miękki taki jak ja zrobiłam dodajemy więcej wywaru.

Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżka. Doprawiam pieprzem, solą jeżeli potrzeba i startą gałką muszkatołową.

Krok 6 - Pasztet wielkanocny foto

Pasztet wykładam do foremek aluminiowych albo do foremek metalowych które trzeba posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Pasztet piekę godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyjmuje i zostawiam do ostygnięcia. Część pasztetu można przełożyć do małych słoiczków i gotować je w garnku z wodą. Poziom wody musi sięgać 3/4 słoików. Pasztet gotuję się godzinę i na drugi dzień 30 minut. Przechowuje w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 15.03.2018 10:33
Taki domowy najlepszy, pyszności!
Ada-Gaba 25.03.2016 23:13
wspaniały pasztet
paula191919 18.05.2015 11:03
No normalnie muszę kiedyś spróbować i sama też zrobić jakiś pasztecik...
Alex_M 04.04.2015 13:49
super pasztecik :)
Klausia 03.04.2015 22:19
ekstra to :)
fotoviderek 02.04.2015 23:44
Pasztecik pierwsza klasa :)
w mojej kuchni 02.04.2015 23:17
smaczne danie do zjedzenia
misia53 02.04.2015 23:04
dawno nie robiłam pasztetu a tak smakowicie wyglada
Ada-Gaba 02.04.2015 22:31
znakomity pasztet
AgaS10 02.04.2015 22:24
Świetny pasztet:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat