Jajka faszerowane pastą pieczarkową

Jajka faszerowane pastą pieczarkową

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Jajka faszerowane pieczarkami, posypane przyjemnie pikantnym szczypiorkiem to ciekawy pomysł na jajeczną przekąskę imprezowego stołu. Świetnie sprawdzą się również w roli dania śniadaniowego.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    7 sztuk
  • pieczarki

    400 gramów
  • cebula dymka

    3 sztuk
  • ząbek czosnku

    1 sztuk
  • masło 82%

    2 łyżki
  • majonez

    3 łyżka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • sól morska

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu.

2. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, a cebulki i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

3. Po tym czasie do pieczarek dodać żółtka i zmiksować na drobno, ale nie całkiem na gładko. Następnie dodać majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować połówki białek i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

19.11.2018 10:54
Bardzo smakowicie faszerowane jajka. Lubię farsze z grzybami;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat