Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Przetwory z truskawek

Przepisy z kategorii Przetwory z truskawek: 8
Sortuj:

Przetwory z truskawek  

Przetwory z truskawek to jedne z częściej przygotowywanych zapasów na zimę. Sezon na te owoce jest tak krótki, że zdecydowanie trudno nacieszyć się ich smakiem. Dlatego staramy się zachować ich smak na dłużej - zamykając je w słoiczkach w postaci dżemu, konfitur, kompotów czy w butelkach – jako sok, a nawet nalewkę. Przetwory z truskawek mają to do siebie, że smakują praktycznie każdemu - dorośli chętnie smakują aromatycznej nalewki z tych owoców, a najmłodsi zajadają się słodkim dżemem i ze smakiem piją kompot truskawkowy.  

Planujesz w tym roku przygotować przetwory z truskawek? Bardzo dobrze! Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się z niego: 

  • Jak wybierać truskawki na przetwory? 

  • Jakie przetwory z truskawek warto zrobić i poznasz sprawdzone przepisy. 

  • Jak zatrzymać smak i aromat przetworów z truskawek na dłużej. 

To, jak zaczynamy? 

Jak przygotować się do zrobienia przetworów? 

Zacznij od wybrania odpowiednich słoików i butelek, które posiadają szczelne zakrętki. Do tego szkło nie może posiadać skaz ani być zbyt cienkie. W trakcie procesu pasteryzacji mogłoby pod wpływem ciepła pęknąć. Jeśli nie jesteś pewny czy zakrętka będzie dobrze się trzymała - zrezygnuj z nich. Aby przetwory z truskawek mogły zachować świeżość nie można dopuścić do tego, aby do środka dochodziło powietrze. Wybrane butelki lub słoiki dokładnie wyparz. 

Jeśli ten etap masz już za sobą przejdź do kolejnego. Zebrane truskawki lub kupione należy obrać z szypułek i dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Pamiętaj do przetworów zawsze wybieraj tylko dojrzałe owoce, ale bez oznak pleśni.  

Teraz nadszedł czas na decyzję, co zamierzasz przygotować z truskawek. Wachlarz możliwości jest spory, ale od tego, co zamierzasz będą zależeć dalsze kroki. 

  1. Truskawki zasypane cukrem - jeśli masz już gotowe słoiki i oczyszczone owoce to zrobienie truskawek w cukrze do słoika zajmie Ci niewiele czasu. Wystarczy do słoików włożyć odpowiednią ilość owoców, zasypać cukrem i szczelnie zamknąć wieczko. Tak przygotowane słoiki włożyć do garnka i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Proste, prawda? Efektem będzie mocny sok, który po otworzeniu możesz rozcieńczyć z wodą, aby powstał pyszny kompot. Owoce natomiast możesz wykorzystać np. do ciast.  

  1. Kompot truskawkowy – tutaj również nie ma nic trudnego. Obrane, oczyszczone owoce układasz w słoiku, zasypujesz cukrem i zalewasz odpowiednią ilością wody. Całość szczególnie zamykasz i pasteryzujesz. Aby urozmaicić smak domowego kompotu z truskawek na zimę - możesz pokusić się o dodanie do słoika garści innych owoców - malin czy poziomek. Odpowiednio pasteryzowany kompot z truskawek możesz przechowywać w chłodnym miejscu do roku czasu.  

  1. Dżem truskawkowy - najlepszy jaki można sobie wymarzyć i w dodatku powstaje z 3 składników: truskawek, cukru i limonki. Jego kolor jest intensywny, a smak – brakuje słów, by opisać, jak on smakuje. Tak przygotowany dżem z truskawek możesz wykorzystać na wiele sposobów - jako smarowidło na kanapkę, do gofrów, naleśników i innych deserów. 

  1. Nalewka truskawkowa – nieco mniej popularny przepis na wykorzystanie truskawek, ale za to bardzo smaczny. Jeśli lubisz domowe trunki to zajrzyj do przepisu na nalewkę truskawką. 

Jak widać przetwory z truskawek nie są trudne do przygotowania, a sposobów na ich przygotowanie jest wiele. Musisz tylko wybrać swoje ulubione przepisy i postępować zgodnie z nimi, a w zimie będziesz cieszyć się smakiem tych pysznych, czerwonych owoców. 

Jeśli lubisz robić przetwory polecam zajrzeć do zakładki: 

Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji i ciekawych przepisów. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak