Doradca Smaku logoandPrymat logo
PROMOCJA! -10% na ulubione przyprawy z kodem DS10. SPRAWDŹ

Przepisy - Śledzie

Przepisy z kategorii Śledzie: 8
Sortuj:

Śledź to ryba, która jest bardzo popularna w naszym menu, a to dzięki jej smakowi, który doskonale komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami. Najczęściej przyrządzamy dania z jego dodatkiem od święta, np. na Boże Narodzenie czy imprezę, ale od czasu do czasu sięgamy po przepisy na śledzie gdy tylko najdzie nas na nie ochota. Śledzie to tradycyjna i bardzo lubiana polska przekąska. Śledzie z łatwością kupicie w każdym sklepie i to w różnych wariantach smakowych. Jednak śledzie przygotowane samodzielnie, według sprawdzonego przepisu, który znajdziecie w serwisie Doradca Smaku, są o niebo lepsze, a ich zrobienie satysfakcjonujące. Spośród przepisów na śledzie i zawartych w nich poradach dowiecie się jak zrobić dobre śledzie w śmietanie, jak zrobić śledzie po wiejsku czy śledzie w oleju. 

Jak przygotować i ile moczyć śledzie? 

Przygotowywanie śledzi powinno zaczynać się od ich moczenia w wodzie. Ten proces jest niezwykle ważny ponieważ powala na “wypłukanie” z śledzi soli. Śledzie są często marynowane w soli, jako w naturalnym środku konserwującym, który przedłuża ich trwałość i nadaje charakterystyczny smak. 

Nadmiar soli (jeśli nie wymoczymy śledzi w wodzie lub mleku) może zaważyć o tym, że ryba będzie przesolona i niestrawna. Dlatego zapytacie: “ile moczyć śledzie?” i w czym? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale jest prosta. Śledzie najczęściej moczy się w wodzie lub mleku. Czas trwania tego procesu uzależniony jest od tego czy śledzie były wcześniej solone, zanurzone w solance czy w oleju. 

Ile moczyć śledzie solone? Te śledzie możemy moczyć nawet 24h i jest to długi, ale wystarczający czas na wypłukanie nadmiaru soli z mięsa. Po moczeniu śledzi w wodzie, warto je później dokładnie wysuszyć i dopiero wtedy zabrać się za ich przyrządzanie. Dzięki temu śledzie będą idealnie przygotowane do zanurzenia ich w śmietanie, po wiejsku czy w oleju.  

Ile moczyć śledzie z solanki? Te śledzie moczymy dwukrotnie. Najpierw zanurzamy je w wodzie na godzinę, półtorej, następnie wylewamy wodę i powtarzamy proces. 

Ile moczyć śledzie z oleju? Śledzie matiasy, które w sklepie najczęściej sprzedawane są w oleju, moczymy najkrócej bo ok. 10-15 minut. 

Przepisów na śledzie jest bardzo dużo, począwszy od tych zanurzonych w śmietanie, sosie musztardowym, oleju czy z różnorodnymi dodatkami. To od wspomnianych dodatków zależy również to, jaką nazwę noszą, np. Śledź po królewski, śledź po węgiersku, śledź w stylu hawajskim czy po cygańsku. Jak widzicie, możliwości przygotowania śledzi jest ogromna ilość, co świadczy jedynie o tym, że ryba ta idealnie komponuje się z różnymi produktami. Można więc stwierdzić, że z jest to składnik uniwersalny, z którego można przygotować różnorodne dania i przystawki.  

Do najpopularniejszych śledzi, możemy zaliczyć śledzie w śmietanie. To właśnie po przepis na nie, najchętniej sięgamy przygotowując wigilijne potrawy. Jak zrobić śledzie w śmietanie? 

Tutaj kilka przepisów na śledzie w śmietanie: 

Śledź w śmietanie z jabłkami 

Śledź w śmietanie z ziemniakami – postny obiad 

Przepis na tradycyjne śledzie w śmietanie jest bardzo prosty. Ten rodzaj śledzi określa się mianem śledzi biskupich. Wystarczy wcześniej wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, podobnie jak cebulę wchodzącą w skład przepisu. Następnie wystarczy dodać śmietanę, doprawiać solą, pieprzem i klasyczne śledzie w śmietanie będą gotowe! Jeśli chcecie rozbudować przepis na śledzie w śmietanie, dodajcie do nich starte jabłko, ogórki kiszone, rodzynki lub żurawinę suszoną.  

Jak zrobić śledzie po wiejsku?  

Śledzie po wiejsku to przepis, który jest bardzo oszczędny jeśli chodzi o dodatek różnorodnych produktów. Jak zrobić śledzie po wiejsku? Wystarczy zanurzyć je we wcześniej przygotowanej marynacie na bazie octu, wody i oleju z przyprawami, delikatnie gotować i odsączyć. Taki sposób przygotowania ma za zadanie nadać rybie smaku marynaty, dlatego śledzia po wiejsku z pewnością polubią wszyscy Ci, którzy nie lubią zbytnich urozmaiceń i przesadzonej ilości składników dodanych do śledzi.  

Jak zrobić śledzie w oleju?  

Śledzie w oleju to klasyczne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od wybranych dodatków do nich. Klasyczne śledzie w oleju to te z dodatkiem cebulki, octu i oczywiście oleju. Zanurzone w tłuszczu nabierają bardzo ciekawej struktury, a cebulka drobno pokrojona delikatnie mięknie, ale nie traci całej swojej chrupkości. Śledzie w oleju to ciekawe połączenie struktur rybnych filetów i warzyw do nich dodanych. Przygotowanie śledzi w oleju na daną okazję powinniście zaplanować, ponieważ istotne jest ich co najmniej kilkugodzinne marynowanie w oleju.  

Z przepisów Doradcy Smaku dowiecie się, jak zrobić dobre śledzie na wigilię i na święta. Te ryby można przygotować na wiele sposobów, dlatego są tu ciekawe przepisy na śledzie, między innymi po bałtycku. Na przykład śledzie z buraczkami to bardzo dobre połączenie. Inne lubiane danie to śledzie w oleju, w occie - czyli śledzie bismarck albo w śmietanie – czyli śledzie biskupie. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak